Politică

Azi în Parlament - Aurelia Cristea cere explicaţii privind finanţarea guvernamentală pentru oraşul care va câştiga titlul de Capitala Culturala Europeana 2021

Deputatul PSD de Cluj Aurelia Cristea a adresat o întrebare ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional Ioan Vulpescu referitoare la finanţarea guvernamentală pentru oraşul care va câştiga titlul de Capitala Culturala Europeana 2021. Întrebarea sa vine în contextul în care Clujul este unul dintre oraşele care candidează pentru acest titlu.

 „Orașele care se înscriu în competiția pentru desemnarea Capitalei Europene a Culturii trebuie să completeze, până pe 10 octombrie 2015, o aplicație și să răspundă unei serii de întrebări ce vizează, printre altele, configurația bugetelor și, implicit, capacitatea de implementare a proiectelor. 

În acest sens, Ministerul Culturii din România, organismul desemnat cu gestionarea candidaturii, a lansat în data de 10 decembrie 2014 Apelul adresat orașelor candidate din România. În vederea completării capitolului 6 din Anexa 1 –Formular Candidatură, structurile desemnate să pregătească demersurile specifice ale candidaturii, trebuie să răspundă la următoarele întrebări:


1. În cazul în care oraşul intenţionează să utilizeze fonduri din bugetul său anual pentru cultură pentru finanţarea proiectului Capitală Europeană a Culturii, vă rugăm să precizaţi suma în cauză începând cu anul depunerii ofertei până în anul pentru care este acordat titlul de Capitală Europeană a Culturii. 

2. Ce sumă din bugetul anual general intenţionează oraşul să cheltuiască pentru cultură după anul pentru care este acordat titlul de Capitală Europeană a Culturii (în euro şi în % din bugetul anual general)? 


3. Vă rugăm să explicaţi bugetul operaţional general (şi anume fondurile rezervate în mod special pentru acoperirea cheltuielilor operaţionale). Bugetul ar trebui să acopere faza de pregătire, anul pentru care este acordat titlul, evaluarea şi dispoziţiile pentru activităţile ulterioare. 

4. Cum sunt defalcate veniturile care vor veni dinspre sectorul public pentru a acoperi cheltuielile operaţionale?


5. Autorităţile responsabile de finanţele publice (municipalitatea, autorităţile regionale, autorităţile naţionale) au votat deja sau şi-au luat angajamente financiare pentru a acoperi cheltuielile operaţionale? Dacă nu este cazul, când intenţionează s-o facă? 

6. În cazul în care oraşului i se acordă titlul de Capitală Europeană a Culturii, care este calendarul de primire, de către oraş şi/sau organismul responsabil de pregătirea şi punerea în aplicare a proiectului privind Capitala Europeană a Culturii, a fondurilor care vor acoperi cheltuielile operaţionale? 


În vederea redactării răspunsurilor, dar și pentru un calcul corect și complet al cheltuielilor totale- inclusiv al celor pe care trebuie să le suporte comunitatea locală și cea regională în eventualitatea desemnării orașului lor drept câștigător- este necesară stabilirea exactă a bugetului pe care Guvernul României, ca autoritate națională, este dispus să îl aloce, pentru cheltuielile operaționale ale proiectului în perioada 2017-2022. Pentru a nu fi avantajată una sau alta dintre candidatele la titlul de Capitală Europeană a Culturii, în condițiile în care și Cluj-Napoca se numără printre ele, Guvernul va trebui să-și propună alocarea sumei destinate câștigătorului competiției Capitala Culturală a Culturii 2021“.   

În acest context,  vă solicit răspuns în scris la următoarele întrebări:


 Intenţionează Guvernul, prin Ministerul Culturii, să îşi asume un angajament pentru alocarea unui buget exact, etapizat, pe şase ani, pentru oraşul câştigător al competiţiei Capitală Europeană a Culturii 2021? 

 Se va adopta un memorandum în acest sens în şedinţă de Guvern? Când se va întâmpla acest lucru? Având în vedere că aplicaţiile oraşelor candidate la titlu trebuie depuse până cel târziu pe 10 octombrie 2015“.

Ultimele Stiri
abonare newsletter