Politică

Consilierii necunoscuţi ai Clujului: Ovidiu Florian, consilierul liberal „tezaur ambulant"

Dacă îi vezi lângă un stâlp, mai degrabă saluţi stâlpul: cu un an înaintea alegerilor locale, Monitorul de Cluj vă arată cât sunt de vizibili politicienii, în ochii cetăţenilor. În ordine alfabetică, în seria pe care Monitorul o realizează urmează Ovidiu Valeriu Florian.

Cei mai mulţi consilieri locali clujeni despre care Monitorul a scris sunt inexistenţi în ochii clujenilor. Alţii, în schimb, se fac remarcaţi prin asocieri de nume mai puţin fericite, cum este şi cazul consilierului Ovidiu Florian: numele său este legat de dosarul în care este implicat fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

Potrivit declarației lui Răzvan Pop, martor în acest dosar, publicată anul trecut de ziardecluj.ro Florian ar fi negociat cu un delegat Kaufland suma de 500.000 de euro pe factură pentru un sprijin dat de Uioreanu ridicării unui supermarket în cartierul Gheorgheni. „Cunosc faptul că Ovidiu Florian (consilier local PNL – n.red.) i-a propus lui Uioreanu Horea o afacere în privat şi a apelat la sprijinul şi influenţa sa pentru a lămuri unele chestiuni şi pentru a facilita obţinerea aprobărilor pentru un schimb de terenuri deţinute de Ministerul Educaţiei prin institutul Naţional de Maşini Agricole (INMA). În concret, firma Kaufland intenţiona să construiască un hipermarket în zona Iulius Mall, pe un teren al Agromec-ului, în mijlocul căruia INMA are o clădire, fără a fi proprietar al terenului de sub clădire. Ideea era ca, prin intervenţii la nivel de minister, instituţia să-şi de acordul pentru a ceda clădirea şi a primi în schimb, un teren şi clădire în altă locaţie. Pentru acest sprijin, Florian negociase cu reprezentantul Kaufland suma de 500.000 de euro, bani ce urmau să fie primiţi pe factură, însă aceştia trebuiau împărţiţi în cote geale, după achitarea taxelor la stat. Terenul respectiv, vizat de cei de la Kaufland, era evaluat la 3,7 milioane de euro. Din câte cunosc eu, până la acest moment, a fost semnat contractul de vânzare-cumpărare cu Agromexul, iar în privinţa INMA s-a făcut oferta imobiliară privind schimbul de proprietăţi” , declara Răzvan Pop, consilierul personal al lui Uioreanu.


Ovidiu Florian subliniază însă că declaraţiile lui Răzvan Pop reprezintă un neadevăr şi că el nu are nicio calitate în dosarul respectiv.

Contract cu o societate a Consiliului Judeţean

Activitatea consilierului liberal rămâne în general necunoscută, pentru că, asemenea multor colegi de-ai săi, nu are publicat un raport pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, astfel încât să putem şti şi noi cu ce se ocupă exact în forul local.


Asociat şi administrator sau doar asociat la cinci firme - N&D International SRL, Arh Consult Solution SRL, Zorilor Restaurant SRL, Dafa Logistic SRL și Telemax SRL-  liberalul este la primul său mandat în Consiliul Local, potrivit declaraţiei sale de interese de pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca.

De asemenea, acesta a notat că a avut în 2013 un contract de proiectare cu Univers T SA, societate deţinută de Consiliul Judeţean Cluj, în valoare de 12.500 de euro, oferit prin încredințare.


Unul dintre cei mai înstăriţi consilieri

Totodată, potrivit delaraţiei sale de avere, Ovidiu Florian este unul dintre cei mai bogați  consilieri din forul local, dacă nu chiar cel mai înstărit. Florian are 5 apartamente, două case şi trei terenuri intravilane. De asemenea, consilierul deţine un autoturism Audi, bijuterii în valoare de aproximativ 120.000 de euro şi obiecte de artă în valoare de 30.000 de euro.

Nu a mai lucrat la stat

Ovidiu Florian este liberal din 1990 şi este de profesie inginer electronist. Până să ajungă la Consiliul Local, Florian nu a mai lucrat la stat, spune el.


Liberalul a avut în mandatul său „câteva zeci de iniţiative“. În calitate de membru al Comisiei de Urbanism unde de altfel este secretar, cele mai multe proiecte ale sale se leagă de urbanism.  Astfel, spune el, dezbaterile care au vizat de-a lungul timpului planul urbanistic general constituie obiectul majorităţii iniţiativelor sale. Printre altele, Ovidiu Florian militează de mai mult timp pentru trecerea străzilor private în patrimoniul primăriei.

Din păcate, subliniază consilierul, birocraţia în România poate să pună încă piedici unor proiecte locale. „Iniţiativele locale se lovesc de multe ori de pârghii legislative care nu favorizează întotdeauna activitatea unui consilier local“, spune Ovidiu Florian.  


Ce spun clujenii

„Nu îl cunosc pe acest domn sau pe consilieri, dar cred că în general consilierii şi municipalitatea se implică suficient de mult în ceea ce se întâmplă în Cluj. Şi primarul şi consilierii se ocupă de oraş, mai ales acum cu lucrările astea şi reparaţii de străzi  din tot oraşul. Spun acest lucru, chiar dacă nu am neapărat o părere bună despre politicieni, ci mai degrabă moderată“. (Rozalia Dullo)

„Nu ştiu nimic despre acest consilier, parcă l-am mai văzut. Fac parte dintr-o organizaţie apolitică şi nu mă implic deloc în politică. Dintre politicienii locali îl ştiu doar pe primar“. (A.I.)

„Nu îl ştiu şi nici pe consilierii locali nu îi ştiu, nici nu ştiu cu ce se ocupă. Mă interesează doar cine este preşedintele acestei ţări. Am fost să votez doar la alegerile prezidenţiale. Din când în când mai aud ce se întâmplă prin Parlament, dar nu urmăresc ce se întâmplă politică“. (B.B.)

Ultimele Stiri
abonare newsletter