Politică

Asociaţia Monicăi Macovei face o petiţie anti-Tăriceanu pentru atacurile „descalificante“ la adresa justiţiei

Asociația M10, fondată de europarlamentarul Monica Macovei, a lansat joi o petiție prin care solicită demisia sau revocarea din funcție a președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pe care îl acuză de atacuri la adresa justiției.

În textul petiției este invocată scrisoarea pe care Tăriceanu i-a transmis-o președintelui Klaus Iohannis, în care îi cere să le înlăture, prin demitere sau prin demisie, pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, și pe șefa ÎCCJ, Livia Stanciu.

Președintele i-a răspuns joi președintelui Senatului, tot printr-o scrisoare, explicându-i că nu are voie prin lege să schimbe magistrați și că ar trebui să depună o plângere la Consiliul Superior la Magistraturii.


„Cererea lui Călin Popescu Tăriceanu reprezintă un atac descalificant la adresa justiției din România și a independenței celor două instituții cheie: DNA și ÎCCJ și demonstrează încă o dată dorința constantă a anumitor oameni politici de a bloca și controla justiția.

Considerăm că domnul Călin Popescu Tăriceanu, președinte al Senatului României, nu este la prima acțiune de blocare a justiției din funcția pe care o deține: un exemplu este votul din Parlamentul României, din 25 martie 2015, în cazul Șova, când am asistat la interpretarea neconstituțională a rezultatului votului și ulterior la refuzul de emitere a unei hotărâri a Senatului”, se arată în petiție.


În scrisoarea trimisă pe 26 mai, Tăriceanu îi mai cerea președintelui să susțină și o serie de amendamente controversate la Codul penal prin care se urmărește eliminarea arestului preventiv pentru fapte non-violente și înlocuirea sintagmeni „suspiciuni rezonabile” cu „indicii temeinice”.

„Asociația M10 consideră că politicienii trebuie să respecte independența justiției și separația puterilor în stat, iar intervențiile asupra instituțiilor judiciare sunt inacceptabile și reprezintă un atac la adresa democrației”, se mai spune în petiție.

Ultimele Stiri
abonare newsletter