Politică

Azi în Parlament - Elena Uioreanu: „Să luptăm pentru statutul femeilor care se vor naște în România anului 2050”

Elena Uioreanu subliniază că în acest moment, conform unui raport oficial al Institutului UE pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați, publicat în martie 2015, discriminarea de gen este o realitate vie și se manifestă în civilizata Europă.

„Conform raportului, numai 14% din ambasadori, 9% din decanii universitari, 3% din președinții marilor companii și 2% din miniștri sunt femei. În medie, femeile câștigă cu 2 euro mai puțin pe oră decât bărbații. Mai mult decât atât, directoarea acestui institut, cu un optimism destul de amar le-a declarat europarlamentarilor că se bucură, totuși, că nu s-a născut acum 100 de ani, ci în Europa acestor zile.

Nu avem o statistică atât de recentă a statutului femeii românce, însă mi-aș dori ca starea de fapt a lucrurilor să fie la fel de bună ca și cea din UE. Spun asta pentru că sunt un spirit optimist, însă, în același timp sunt și realistă și realizez că în România locul și rolul femeii nu este apreciat și recunoscut la adevărata sa valoare. Și pentru a schimba această stare de lucruri avem mult de luptat. Noi, toate femeile românce! Cu toate știm prea bine că realitățile nu se pot schimba de la o zi la alta și că avem în față un drum lung și greu, plin cu provocări și piedici create, mai ales, de un anumit tip de mentalitate retrogradă.


Cred că noi, toate femeile din România, indiferent de profesia și de ocupația pe care o avem, de pregătirea și influența ce o deținem avem o misiune: să ne îngrijim ca femeile care se vor naște în România anului 2050 să fie bucuroase și mândre că s-au născut în acest loc și pe acest minunat pământ românesc. Într-un loc denumit Grădina Maicii Domnului și într-o vreme a normalității, în care femeia va fi egală în drepturi cu bărbatul și va avea aceleași șanse de la viață și de la societate. Să facem în așa fel încât acest obiectiv să nu rămână un vis și un deziderat și pentru femeile din viitorul nostru.

E limpede că împlinirea acestei misiuni va fi posibilă și mult mai ușoară dacă-i vom avea de partea noastră pe bărbați. Adică pe cei cărora noi le dăm viață și ne asigurăm că vor fi în deplinătatea puterilor în viața de zi cu zi. Așa să ne ajute Dumnezeu!“.

abonare newsletter