Politică

Reacția președintelui CJ Cluj: „Prin noua lege se întăresc organizaţiile în detrimentul puterii absolute a omului”

Prin alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot indirect, de către membrii deliberativului, aceştia devin „mediatori”, nu „lideri autoritari”, întărindu-se organizaţiile în detrimentul puterii absolute a omului, declară vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj cu atribuţii de preşedinte.

Vakar Istvan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj cu atribuţii de preşedinte, a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax, referitor la votul Camerei Deputaţilor, care a adoptat proiectul de lege privind alegerile locale, stabilind că preşedinţii consiilor judeţene vor fi aleşi indirect prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă, că el, personal, a fost ales de Consiliul Judeţean Cluj indirect, iar soluţia i se pare funcţională.

„Eu funcţionez la CJ Cluj de o bună perioadă de timp după acest tip de alegere, este o soluţie funcţională. Prin această modalitate nouă, votată de Camera Deputaţilor, se întăresc organizaţiile în detrimentul puterii absolute a omului, ceea ce este un lucru bun. Cel care devine liderul forumului va fi expus cenzurii forumului, va fi poate incomod, pentru că va trebui să discute cu toate părţile, dar va fi un preşedinte de CJ mediator. Poate că astfel se va naşte un leadership mai abil, ceea ce este un aspect pozitiv. Uninominalul direct pentru preşedintele CJ înseamnă cheltuială în plus şi naşterea unor lideri autoritari, pozitiv ar fi doar faptul că dacă acesta are un anumit program ar avea mai mare forţă să îl implementeze”, a spus Vakar.


În ceea ce priveşte prevederea conform căreia primarii şi preşedinţii CJ vor putea fi reprezentanţi în adunările generale ale asociaţiilor cu activitatea în serviciile de utilităţi publice, Vakar Istvan a spus că i se pare o decizie normală.

„Era o interpretare defectuoasă a incompatibilităţilor, deoarece cine ştie mai bine decât primarul sau preşedintele CJ care sunt nevoile comunităţii decât liderul? Noua prevedere este o reparaţie şi o lămurire care înseamnă un pas spre normalitate”, a conchis Vakar.


Camera a adoptat, miercuri proiectul de lege privind alegerile locale, stabilind că preşedinţii Consiilor Judeţene vor fi aleşi indirect prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă, iar primarii vor fi aleşi într-un singur tur.

Mai multe detalii despre această lege puteţi citi aici

Ultimele Stiri
abonare newsletter