Politică

Parlamentarii vor să revină la pensiile „nesimţite“ tăiate de Boc

PSD vrea să repare ce „a stricat Emil Boc“. Astfel şi-au motivat social democraţii iniţierea proiectului prin care vor să se revină la pensiile „nesimţite“. Ce spun oamenii obişnuiţi despre această iniţiativă?

Dacă ne uităm însă la cât legiferează ei în Parlament, ne îndoim că merită sumele pe care vor să şi le acorde singuri. Acelaşi lucru l-au punctat şi clujenii cu care Monitorul de Cluj a stat de vorbă.

Puterea şi opoziţia „şi-au dat mâna“ pentru pensii

Chiar dacă în cursul acestei săptămâni nu vor legifera, parlamentarii nu au uitat de un proiect care îi vizează în mod direct, mai exact proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari. Inițiatorii propunerii legislative vor să se asigure că proiectul are susținerea necesară, pentru a fi adoptat. Proiectul care reintroduce aceste privilegii pierdute, în 2010, în timpul guvernării Boc, va fi depus în Parlament. Au semnat documentul 250 de parlamentari și câţiva dintre aceştia fac parte și din Opoziție, inclusiv din PNL. 250 de aleși își doresc ca proiectul de lege să fie adoptat.


Potrivit celor prevăzute în proiectul de lege, după un mandat, parlamentarul ar urma să primească o pensie specială, de 1.600 de lei. La două mandate, alesul ar primi undeva în jur de 3.400 de lei și dacă ar avea trei mandate la activ, ar primi 4.400 de lei. Astfel arată proiectul de lege. Joi va fi depus la Parlament și va intra în dezbatere, urmând să fie supus votului.

Chiar dacă printre semnatari se regăsesc şi reprezentanţi ai opoziţiei, liberalii spun că nu susţin propunerea pentru revenirea la pensiile speciale pentru parlamentari şi a cerut PSD să promoveze şi creşterea alocaţiei pentru toţi copiii la 200 de lei.


Un proiect necunoscut

Clujenii cu care am stat de vorbă nici măcar nu au auzit că parlamentarii îşi asigură bătrâneţea printr-un proiect iniţiat discret.

„Nu am auzit că vor să facă asta, nu ştiam. Nu sunt de acord cu aceste pensii speciale sau cu creşterea pensiilor parlamentarilor, ei au oricum pensii mai mari decât restul românilor, deşi nu fac nimic. Adică, raportat la ce eforturi depun şi la ce fac ei concret acolo în Parlament, nu înţeleg de ce ar merita aceste pensii speciale“.


(Teodora, 36 de ani)

„Nu urmăresc prea mult ce fac parlamentarii, nu ştiam, dar nu merită pentru că nu fac nimic. Normal că nu am o părere bună despre această idée a parlamentarilor de a-şi acorda pensii speciale. Nu susţin aşa ceva, dar din păcate noi nu putem face nimic. Sunt convins că nu se va întâmpla nimic oricât s-ar vorbi despre asta, ei vor face tot cum vor ei“.


(Adrian Rus, 23 de ani)

„Nu ştiam că vor să revină la pensiile speciale pe care Boc le-a tăiat. Asta vrea PSD probabil, dar nu mă mir. Nu mă mir pentru că nu le e ruşine şi pentru că vedem acum că au mers acolo să ne reprezinte cică, numai ca să îşi facă lor legi“.


(Mihaela P., 30 de ani)

abonare newsletter