Politică

Asistenții eurodeputaților, în atenția Oficiului Antifraudă

Președintele Parlamentului European a reclamat că angajații demnitarilor desfășoară activități politice, lucru interzis. Eurodeputatul clujean Daniel Buda are nu mai puțin de 11 asistenți locali, dintre care 7 desfășoară activități politice.

Situaţia asistenţilor locali ai europarlamentarilor a intrat recent în atenţia Oficiului European de Luptă Antifraudă - instituția care se ocupă cu investigarea cazurilor de deturnare a banilor europeni. Verificările au pornit de la o sesizare făcută de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, care acuză că asistenţii eurodeputaţilor de extremă-dreapta din Frontul Naţional ar avea şi funcţii politice în cadrul formaţiunii, lucru interzis, asistenții fiind plătiţi exclusiv de Parlamentul European.

Potrivit raportului, care urmează să fie dezbătut în ședința plenară a Parlamentului European din această lună aprilie, cei 751 de europarlamentari au, în medie, 6,34 asistenți locali (angajați în țările de origine) și 2,33 asistenți acreditați (angajați la Bruxelles și Strasbourg).


Potrivit informațiilor de pe site-ul Parlamentului European (europarl.europa.eu), cei 31 de eurodeputați români au 82 de asistenți acreditați și 127 de asistenți naționali.

În țară, numărul prea mare de asistenţi pe care îi au unii eurodeputaţi este puțin cunoscut. Printre eurodeputații care angajează mai mult decât dublul medie europene se numără Mircea Diaconu, care are 13 asistenţi în ţară și 2 asistenți acreditați la Bruxelles, Daniel Buda, care are 11 asistenți locali și 3 acreditați, și social-democratul Victor Negrescu are 13, dintre care 10 locali.


La polul opus, sunt eurodeputații Ramona Mănescu, Damian Drăghici și Claudiu Ciprian Tănăsescu - cu câte 3 asistenți, respectiv Monica Macovei, Sorin Moisa, Ioan Mircea Pașcu, Daciana Sîrbu, Claudia Tapardel și Renate Weber - care au câte 4. Dacă în cazul lui Diaconu nu se pune problema exercitării unor funcții politice de către asistenții săi, actorul fiind eurodeputat independent, nu la fel este cazul lui Buda. Membrii echipei sale desfășoară o intensă activitate politică în Cluj, Alba, Bistrița sau Baia Mare.

Lista lui Buda: 7 asistenți sunt implicați politic

Asistenți acreditați:


1) ACONSTANTINESEI Ioana Cătălina
2) GAVRA Laurențiu
3) SCRIPCARU Andreea

Asistenți locali:


4) BĂGĂREAN Raluca Gabriela - este angajată la cabinetul paralamentar al deputatului PDL Lucian Bode (Sălaj)
5) CRIȘAN Avram Constantin
6) DRAGOȘ Mirabela - secretara PNL (PDL) Cluj.
7) FODOR Olivia-Betyna - secretar executiv al PDL Oradea
8) GHILEA Gheorghe Sorin - a candidat în 2012 pentru Senat în Satu-Mare, din partea ARD-PDL; firma sa, Gerodar SRL, a încheiat numeroase contracte cu instituții de stat.
9) ISPAS Daniel Marius
10) LĂPADATU Maria - este soția lui Călin Forna, director adjunct la Primăria Cluj-Napoca; Maria Forna lucrează în sediul PNL Cluj și în 2012 a fost locul 18 pe lista de candidați ai PDL pentru Consiliul Local Cluj-Napoca. Daniel Buda le-a fost chiar naș de cununie.
11) MAN Bogdan Mircea - fiul fostului președinte al Consiliului Județean Maramureș, Mircea Man; presa din Baia Mare scrie despre Bogdan Man că este un „prosper” om de afaceri și că se pregătea, în 2012, să candideze pentru Camera Deputaților.
12) MOIGRĂDAN Raluca-Corina - studentă-masterand la Facultatea de Istorie, Studii de securitate, specializarea Managementul securității în societatea contemporană, promoția 2013-2015;
13) MOLDOVAN Doris Gabriela - vicepreşedintele PDL BN şi fostă şefă a AJOFM.
14) STEOPAN Florin.

________________________________________________________________________________________________________________________


Asistenții eurodeputaților, cât personalul unei uzine mari

În 2013, eurodeputații aveau 6.645 de asistenți. În 2015, 3.962.

În 2013, membrii Parlamentului European aveau 1.785 de asistenți acreditați și 4.860 locali. Potrivit Euractiv, după alegerile europarlamentare de anul trecut numărul asistenților locali a scăzut semnificativ, la numai 2.246; numărul asistenților acreditați (care își desfășoară activitatea la Bruxelles și Strasbourg) fiind de 1.716. Fiecare deputat european primește lunar 21.349 de euro pentru a-și plăti asistenții. Pentru asistenții acreditați există un plafon de salarizare și se ține cont de competențe și experiență.

Pentru angajații locali se aplică grilele de salarizare naționale, iar Parlamentul European nu are niciun fel de control asupra modului, respectiv sumelor cu care sunt plătiți. Un fost funcționar european a explicat pentru euractiv.com situația: decizia secretarului general al Parlamentului European Klaus Welle de „plafonare” a salariilor anuale pentru asistenții eurodeputaților în funcție de costul mediu al vieții în țările pe care aceștia le reprezintă. Astfel, salariul anual maximal al unui asistent danez este plafonat la 105.000 de euro, în vreme ce salariul anual maximal al unui asistent al unui eurodeputat bulgar este de 8.000 de euro.

Dincolo de discrepanța evidentă, căci, deși costul vieții diferă, diferențele nu sunt atât de mari, rezultatul este că eurodeputații din România, Bulgaria sau Letonia - care primesc aceleași bugete pentru angajați - își pot permite să angajeze mai mulți asistenți.

Buda, al 2-lea în topul europarlamentarilor cu venituri din alte activităţi

Eurodeputatul Daniel Buda se află pe locul 2 în topul membrilor Parlamentului European cu venituri din alte activităţi – peste 21.000 de euro lunar, după franţuzoaica Nathalie Griesbeck (ALDE), potrivit bazei de date EU Integrity Watch - o bază de date privind activitatea membrilor PE - lansată în octombrie 2014 de Transparency International.

Astfel, pe lângă salariul de aproximativ 8.000 de euro, eurodeputatul clujean a raportat venituri lunare de peste 21.000 de euro brut, din care peste 10.000 de euro sunt câştigaţi din activităţi notariale. De asemenea, Buda obţine venituri din creşterea ovinelor, el fiind proprietarul a circa 180 de oi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter