Politică

Aurescu, la Cluj: „România nu se simte intimidată de amenințările Rusiei“

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, vineri, la Cluj, că România nu se simte intimidată de amenințările Rusiei şi că Rusia nu poate să invoce măsurile de protecţie a aliaţilor de pe flancul estic.

„Am luat notă de declarația pe care purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe a făcut-o. Măsurile pe care Alianța Nord-Atlantică le-a luat în urma deciziilor adoptate la summit-ul din Marea Britanie din septembrie anul trecut și care au fost implementate în urma deciziilor adoptate la ministerialele NATO de externe și apărare din decembrie și, respectiv, din februarie anul acesta sunt măsuri care au fost luate pentru protecția aliaților de pe flancul estic, în urma a ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, în Crimeea- ocuparea ilegală a Crimeii-, în urma susținerii de către Federația Rusă a separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei. Este vorba despre măsuri de reasigurare și protecție, ca reacție la o anumită atitudine asertivă, agresivă a Federației Ruse“, a spus Aurescu.

El a subliniat că, prin urmare, Federația Rusă nu poate să invoce aceste măsuri de protecție a aliaților de pe flancul estic  „care, repet, sunt reacții la atitudinea Federației Ruse în Ucraina-, ca justificare pentru a adresa amenințări mai mult sau mai puțin voalate, mai mult sau mai puțin directe către aliații din flancul estic. România nu se simte intimidată de aceste amenințări“.


De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a mai spus că România propune elaborarea unei noi strategii de securitate a UE şi că actuala strategie, care datează din 2003, nu mai corespunde situaţiei de securitate din jurul UE.

„Având în vedere riscurile majore din vecinătatea noastră, din estul, dar şi din sudul UE, România consideră că este utilă elaborarea unei noi strategii de securitate a UE, pentru că actuala strategie, creată în 2003, nu mai corespunde, în acest moment, cu evoluţia situaţiei de securitate din jurul UE. Sunt evoluţii semnificative din 2003 şi până în prezent şi UE nu îşi poate afirma credibil rolul de actor global, furnizor de securitate, decât dacă reuşeşte să fie activă şi să stabilizeze spaţiile învecinate. MAE a transmis, deja, o propunere cuprinzătoare la Bruxelles, pentru dezbaterea dintre statele membre privind modernizarea strategiei europene de securitate“, a mai spus Aurescu.


Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a participat, vineri, la Cluj, la lansarea volumului „The European Union's Eastern Neighbourhood Today: Politics, Dynamics, Perspectives“ (Cambridge Scholars Publishing, 2015), editat de către profesorii Valentin Naumescu și Dan Dungaciu.

Aurescu a fost prezent, totodată, la dezbaterea cu tema „Securitatea flancului estic al NATO astăzi: provocări și oportunități“, organizată de Grupul de Reflecție și Analiză Internațională CITADEL.

Ultimele Stiri
abonare newsletter