Politică

Un nou bluf la adresa românilor din străinătate?

Un deputat liberal de Diaspora l-a acuzat, sâmbătă, pe premierul Victor Ponta, că „se întoarce la tactica de amânare şi înşelare a publicului din noiembrie 2014“, pe tema votului din diaspora, iar PSD pregăteşte un bluf pentru românii din afara graniţelor, prin încercarea de blocare a oricărei soluţii.

Deputatul Ovidiu Raeţchi a reacţionat la declaraţiile premierului Ponta privind proiectul de lege vizând votul prin corespondenţă, finalizat recent de PNL.

„Domnul Ponta revarsă, ca şi atunci, un val de inexactităţi şi manipulări. El spune, de pildă, că românii din Diaspora care au probleme cu locul de muncă ar putea să nu se înscrie pe listele electorale. Locul de muncă din Diaspora nu are însă nicio relevanţă şi nicio legatură cu procesul electoral din România, e doar o încercare de a speria românii de peste hotare“, a precizat deputatul liberal.


Raeţchi a mai arătat că „dorinţa lui Ponta de a amesteca discuţia despre votul prin corespondenţă cu cea despre votul electronic este doar o încercare de a bloca orice soluţie reală“.

Despre „înşelătoria în cârdăşie cu PNL“

Despre o înşelătorie la adresa Diasporei, la care însă e „complice“ şi PNL, a vorbit recent şi fostul consilier prezideţial Sebastian Lăzăroiu. El sublinia că recent Comisia parlamentară pentru elaborarea Codului electoral a bătut palma pentru votul pe liste şi numărul de circumscripţii, iar Circumscripţia diaspora va avea 7 parlamentari. „PNL e deja complice la înşelătoria asta. Pentru că au votat cot la cot cu PSD decupajul circumscripţiilor“, atrage atenţia Lăzăroiu.


„Comisia parlamentară pentru elaborarea Codului electoral a bătut deja palma pentru votul pe liste şi numărul de circumscripţii. Circumscripţia diaspora va avea 7 parlamentari.

Acestea fiind stabilite, deja nu cred că se va mai opune cineva votului prin corespondenţă. Pentru că nu mai contează dacă votează un milion sau trei milioane de români din afara graniţelor. Ponderea lor în Parlament e fixă: 1,6 la sută sau 7 mandate. Spre comparaţie, un milion de voturi din ţară cumpărate cu găleţi vor valora 70 de mandate de parlamentar.


Când se va trage linie vor spune: aţi vrut vot prin corespondenţă? V-am dat. Puteţi să votaţi şi de două ori fiecare, că tot 7 mandate de parlamentar aveţi alocate.

Şi nu uitaţi, PNL e deja complice la înşelătoria asta. Pentru că au votat cot la cot cu PSD decupajul circumscripţiilor.


Singura corectură care se mai poate face este ca voturile românilor din afară să fie alocate circumscripţiilor electorale în care au adresa din buletin. Dar n-o să vedeţi ala ceva“, a spusLăzăroiu.

abonare newsletter