Politică

Traseiştii scapă din nou

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a decis zilele trecute că primarii şi consilierii care au trecut la alte partide, ca urmare a aplicării Ordonanţei 55/2014 declarată neconstituţională de CC, nu-şi vor pierde mandatele. Ulterior, deputaţii au respins în plen ordonanţa care a legalizat traseismul aleşilor locali, ca urmare a decizie Curţii Constituţionale, fără însă a-i sancţiona pe cei care au părăsit partidul pe listele căruia au fost aleşi. Cum comentează specialiştii în drept această situaţie?

Ordonanţa a fost respinsă cu 203 voturi „pentru“, 105 „împotrivă“ şi 22 de abţineri. Cu toate acestea, niciun ales local care a plecat din partidul pe listele căruia a fost ales nu-şi va pierde mandatul.

Concret, este vorba despre un amendament al PSD, prin care ”efectele juridice şi politice” ale ordonanţei se păstrează.


Argumentele PSD

Marţi, Comisia a dezbătut proiectul de respingere a Ordonanţei 55 privind migraţia aleşilor adoptând un amendament al PSD care prevede că „toate efectele juridice, politice sau de altă natură produse ca urmare a exprimării opţiunii de către primari, consilieri ca urmare a Ordonanţei 55 se păstrează în integralitate“.

Vicepreşedintele Comisiei, Ciprian Nica (PSD) a venit cu un argument deloc convingător şi a precizat ca aleşii locali nu-şi pierd mandatele, pentru că nu are rost să se creeze o instabilitate juridică.
„Primarii, consilierii nu-şi pierd mandatele, pentru că nu are rost să creăm acum o instabilitate juridică, când vor unii sau când vor alţii“, a spus Nica. De asemenea, Comisia a respins toate amendamentele PNL.


Specialiştii încearcă să facă lumină

Specialiştii atrag atenţia asupra deciziei Curţii Constituţionale de luna trecută, potrivit căreia mandatele consilierilor județeni și locali care au schimbat partidul ar trebui să înceteze. Pe de altă parte, deşi liberalii au spus că vor merge în instanţă, specialiştii avertizează că cel puţin deocamdată nu există nicio hotărâre definitivă şi irevocabilă.

„Curtea Constituţională face însă o distincţie clară, consilierii îşi pierd mandatele, iar în ceea ce îi priveşte pe primari, rămâne să se decidă la nivelul Parlamentului.


În ce piveşte situaţiile din instanţă, nu ştiu nici o hotărâre definitivă şi irevocabilă. Dar repet, soluţia firească este pierderea mandatelor pentru consilierii locali şi judeţeni în această situaţie. Probabil se va ajunge din nou la Curtea Constituţională. De asemenea, probabil că nu vom avea o concluzie până la alegerile viitoare...“, a comentat Cynthia Curt, specialist în Drept constituțional comparat, Drepturile omului și libertăți publice, asistent doctor în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării.

Din nou la CCR

Liberalii au anunţat că vor ataca la Curtea Constituţională  Legea de respingere a OUG 55/2014 privind migraţia aleşilor locali, dacă actul normativ va trece şi de Senat în aceeaşi formă, impusă de PSD.


„CCR a stabilit că Parlamentul trebuie să legifereze printr-o lege de respingere, măsurile cu privire la efectele juridice produse în perioada în care OUG 55/2014 a fost aplicabilă, respectiv ce se va întâmpla cu mandatele aleşilor locali care au migrat la alte partide.

CCR a motivat, aşa cum a sesizat şi PNL, că OUG 55/2014  a avut drept scop real de a orienta pe primarii într-o anumită direcţie politică şi de a permite constituirea de noi majorităţi politice în vederea alegerilor prezidenţiale. 


Prin urmare, orice Lege de respingere a OUG trebuie să respecte atât decizia CCR cât şi art. 115 (8) din Constituţie, dar PSD refuză “, a precizat senatorul PNL de Cluj Alin Tişe.

Ultimele Stiri
abonare newsletter