Politică

Seplecan: Până când Ponta se preface că guvernează, România riscă o procedură de infringement

Consilierul judeţean Mihai Seplecan precizează că România riscă procedura de infringement pentru că a accesat fonduri europene în vederea soluționării problemei depozitelor de deșeuri neconforme și nu și-a finalizat aceste proiecte. “România este la un pas de o acțiune de infringement din partea Comisiei Europene, dar premierul Victor Ponta și-a reluat proastele obiceiuri: guvernarea la televizor”, susţine Seplecan.

“România trebuia să închidă depozitele de deșeuri neconforme, pentru care s-a negociat termen prin tratatul de aderare încă din 2009. Acesta este motivul pentru care s-a și luat în calcul investiția la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, care nu este gata nici până în ziua de azi. Între timp, s-au închis, conform tratatului de aderare toate gropile neconforme din județ, cu excepția celei aparținând firmei Bratner-Vereș, pe care se depozitează deșeuri și în ziua de azi. Terenul pe care se depozitează deșeurile județului face parte din categoria depozitelor neconforme standardelor UE și funcționează temporar. În cazul în care capacitatea de stocare se depășește, inspectorii de mediu au obligația să închidă activitatea de depozitare”, susţine Seplecan.

El mai spune că “orice verificare tematică de la Mediu a situației actuale a depozitelor neconforme de categoria B (în care se încadrează și depozitul Bratner-Vereș), care ar duce la sistarea activității în condițiile descrise mai sus, urmat de o verificare a decidenților din partea CE privind stadiul noilor depozite de deșeuri (neterminat, în cazul CMID), ar duce la declanșarea procedurilor de infringement pentru România”.


“Ceea ce ar însemna o povară zilnică la buget cuprinsă între 2200 și 135.000 de euro (ca penalizări), până la momentul finalizării lucrării. Vom avea banii luați din cauza indolenței decidenților CJ Cluj, care de mai bine de 8 luni nu găsesc o soluție să urgenteze finalizarea lucrărilor la CMID, și a guvernării de la televizor a lui Victor Ponta pentru orice alte probleme numai cele reale ale românilor nu - dar ce ne facem dacă rămânem și cu deșeurile în stradă? I le vom trimite lui Premierului să le depoziteze la domnia sa în curte? Iar banii de infringement îi scoatem din conturile familiei sale?”, se întreabă Seplecan.

Ultimele Stiri
abonare newsletter