Politică

Alin Tişe: „Încă o calamitate văzută de administraţia locală, marca PSD“

Senatorul PNL de Cluj Alin Tişe subliniază faptul că PSD continuă cumpărarea primarilor printr-o hotărâre de guvern privind alocările din Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2015.

„H.G. 14/2015 este cea mai mare calamitate văzută de administraţia locală după 1990.

Practic, prin această hotărâre de Guvern s-a instituit un algoritm în legea bugetului de stat pentru 2015 prin care foarte multe localităţi cu populaţie numeroasă, cu încasări peste medie şi în general comune importante, primesc alocări financiare net inferioare faţă de cele de anul trecut.


În situaţia actuală, aceste localităţi defavorizate de algoritmul instituit PSD,  comunelor nu-şi pot acoperi nici măcar cheltuielile de funcţionare (grădiniţe, şcoli, iluminat public, salubritate etc.)“, spune Alin Tişe.  

Senatorul liberal mai arată că pragul de 1,5 milioane lei/comună şterge orice urmă de eficienţă, performanţă şi rentabilitate în administraţia publică locală.


„Modul de instituire al unui plafon „minimal” pentru bugetele comunelor şi banii alocaţi pentru 2015 pentru proiecte şi investiţii prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală arată persistenţa PSD în a cumpăra bunăvoinţa şi loialitatea unui corp însemnat de lideri din administraţia locală.

De exemplu, în judeţul Iaşi, aproape 85 de comune (din 93) vor avea bugetele mai mari ca în 2014, dar nu pe baza meritelor lor, ci pe baza unui calcul meschin al PSD, acela de a lua de la bogaţi şi a da la săraci.


Este mincinoasă interpretarea unei politici sociale. Astfel, PSD pedepseşte comunele cu populaţie numeroasă, în special din zona metropolitană, care au votat masiv cu Klaus Iohannis şi instituie astfel o regulă în vederea alegerilor din 2016.

PNDL este alt mecanism de cumpărare a bunăvoinţei şi loialităţii primarilor. Sumele oferite de la bugetul de stat prin acest program gestionat de megaministerul lui Liviu Dragnea (Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice), au fost direcţionate aproape în totalitate către comune cu primari PSD, aceasta continuând practică din perioada octombrie-noiembrie 2014, când au fost virate sume imense de peste 1 miliard de RON către primarii care au trecut la PSD, bani care ar fi trebuit să meargă către investiţiile publice majore edilitare de infrastructură“, mai spune Tişe.


Parlamentarul clujean mai spune că tot exemplul judeţului Iaşi este edificator: pentru anul 2015, din suma de aproximativ 43 milioane de lei alocată întregului judeţ de Ministerul Dezvoltării prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, 38 de milioane de lei merg către localităţile conduse de edili PSD şi doar cinci milioane de lei sunt alocate comunelor cu primari liberali. Astfel doar două comune cu primari PNL au primit finanţări.

Guvernul PSD îi umileşte încă o dată pe clujeni

De asemenea, senatorul clujean susţine că 17 Unităţi administrativ -teritoriale din judeţul Cluj, printre care municipiile Cluj-Napoca, Turda, Dej, Câmpia Turzii, oraşul Huedin şi comunele Aghireşu, Apahida, Baciu, Bonţida, Floreşti, Iara, Iclod, Jucu, Luna, Mihai-Viteazu, Poieni şi Săvădisla nu au primit finanţare de la Bugetul de Stat pe anul 2015.   


Astfel, spune Tişe, acum sunt 400.000 de clujeni umiliţi încă o dată de PSD.

În acest sens, senatorul PNL de Cluj a solicitat guvernului emiterea OUG pentru rezolvarea situaţiei dezastruoase din administraţiile publice locale care vor fi sufocate.  

 

Etichete: alin tise
Ultimele Stiri
abonare newsletter