Politică

„Traseiştii“ nu îşi vor pierde mandatele aşa uşor

Curtea Constituţională (CC) a decis că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 55/2014 privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională, fiind admisă astfel sesizarea parlamentarilor PNL. Efectele acestei ordonanţe rămân însă în vigoare, deci aleşii locali care au migrat nu îşi vor pierde mandatele. Cel puţin deocamdată.

Juriştii explică faptul că decizia CCR nu se poate aplica unor situaţii preexistente. „Mai întâi va trebui să vedem motivarea Curţii Constituţionale în acest caz. Dar dacă vorbim de ceea ce se va întâmpla cu mandatele celor care au plecat de la un partid la altul, printr-o decizie a Curţii nu se pot modifica situaţii preexistente, deci decizia nu se poate aplica retroactiv. Urmează ca legea să se întoarcă în Parlament. Dar mai multe vom şti după ce vedem motivarea Curţii Constituţionale“, a comentat  avocatul Radu Chiriţă.

Parlamentul are ultimul cuvânt

Astfel, tot Parlamentul va avea ultimul cuvânt în ce priveşte mandatele traseiştilor, pentru că aleşii locali care au beneficiat de această ordonanţă vor fi „taxaţi“ într-un fel sau altul printr-o altă lege. Potrivit unor surse citate de Mediafax, din cadrul Curţii Constituţionale, pentru a pune în acord legea declarată neconstituţională cu decizia CC va trebui ca Parlamentul să dea o lege de respingere a OUG 55/2014.
Sursele citate au precizat că Parlamentul va trebui să reglementeze, prin legea de respingere, şi măsurile cu privire la efectele juridice produse în perioada în care OUG 55/2014 a fost aplicabilă, adică ce se va întâmpla cu mandatele celor care au trecut la alt partid.


Liberalii clujeni vor măsuri extreme

Liberalii cer însă măsuri extreme, mai exact solicită încetarea mandatelor traseiştilor şi se adresează prefectului în acest sens.

Astfel, PNL Cluj solicită prefectului judeţului Cluj Gheorghe Vuşcan încetarea mandatelor aleșilor locali care au migrat.


„Având în vedere neconstituționalitatea ordonanței, aceasta se va reîntoarce în Parlament.

PNL va susține încetarea mandatelor aleșilor local (consilieri locali, consilieri județeni și primari) care au migrat de la un partid la altul în județul Cluj.


De asemenea, PNL va solicita Prefectului să constate încetarea mandatelor acestora.

PNL nu tolerează traseismul politic și ordonanțele de urgență prin care se reglementează organizarea instituțiilor fundamentale și a partidelor politice. Sunt, de altfel, lucruri stabilite prin Constituție.


OUG 55/2014 se va reîntoarce în Parlament pentru respingere și stabilirea efectelor juridice pentru această ordonanță”, a declarat senatorul PNL, Alin Tișe, membru în Comisia Juridică a Senatului.

Pe de altă parte, în Alba şi Bucureşti PNL a înaintat acţiuni în instanţă încă din luna septembrie.


În judeţul Cluj, de ordonanţa traseiştilor au putut beneficia, plecând de la PNL la PSD un primar, un viceprimar şi 9 consilieri.

O ordonanță de campanie

Înaintea alegerilor prezidenţiale, primarul municipiului Cluj-Napoca Emil Boc atrăgea atenţia asupra faptului că OUG privind aleşii locali este un regres în materie de democraţie. Miza, aducerea cât mai multor primari la PSD în campanie electorală.

„Ordonanţa este o formă de atragere a primarilor din opoziţie la putere, prin ademenirea lor cu resurse financiare sau acces la resurse. Aceasta e miza OUG, de a aduce cât mai mulţi primari la PSD, în an de campanie electorală. Se vede de la distanţă că ei au în minte cooptarea primarilor din opoziţie, la putere, astfel încât să îi ajute în campania electorală, acesta este scopul OUG. Sper să nu fie aprobată, pentru că ar reprezenta un regres în materie de democraţie în România", a spus atunci Boc.

Mai mult, Boc atrăgea atenţia ca Avocatul Poporului să o atace la Curtea Constituţională, iar Parlamentul să o respingă imediat în urma unei sesiuni de urgenţă.

abonare newsletter