Politică

Sondaj- O majoritate zdrobitoare vrea Parlament cu doar 300 de deputaţi şi renunţarea la imunitatea aleşilor

Potrivit unui sondaj Avangarde, efectuat între 6 şi 12 decembrie, 80% din cei chestionaţi doresc ca, în cazul organizării unor alegeri anticipate, să fie respectat referendumul din 2009, când s-a decis reducerea numărului de parlamentari la 300.

Doar 6% au apreciat că referendumul nu trebuie respectat, iar 14% nu au putut aprecia. Sondajul mai arată că 68% din respondenţi consideră că alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României a fost un lucru bun, scrie evz.ro.

Ponta, principalul vinovat pentru votul din diaspora

În ceea ce priveşte votul din diaspora, 31% din cei chestionaţi au declarat că premierul Ponta este "principalul vinovat" pentru problemele apărute, 17% au indicat BEC, 6% - MAE, iar 3% - Opoziţia. Circa 71% din respondenţi au o părere proastă şi foarte proastă despre modul în care a fost organizat, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, votul în diaspora. Doar 17% au o opinie bună şi foarte bună despre acea situaţie din 16 noiembrie.


Avangarde a întrebat dacă parlamentari ar trebui să beneficieze de imunitate la reţinere, arestare sau percheziţie, iar 75% din respondenţi au spus "Nu", 12% fiind de acord cu imunitatea, iar 13% nu au putut aprecia.

Sondajul Avangarde arată că, deşi 56% din populaţie nu are încredere în actualul Guvern, faţă de 31% care au încredere, majoritatea nu doreşte nici demisia lui Ponta, nici alegeri anticipate. Astfel, la întrebarea dacă Ponta ar trebui să demisioneze, 46% spun "Nu", 39% răspund afirmativ, iar 15% nu pot aprecia. La întrebarea dacă ar fi de acord cu alegerile anticipate, 46% din cei chestionaţi de acest institut răspund negativ, 38% spun "Da", iar 16% nu pot aprecia.


În clasamentul instituţiilor în care populaţia are cea mai mare încredere, domină Pompierii, în care are încredere multă şi foarte multă circa 90% din populaţie. Biserica se află abia pe locul doi, cu o încredere de 63%, în timp ce DNA se află pe poziţia a treia, cu o rată a încrederii de 59%.

abonare newsletter