Politică

Clujenii nu se simt reprezentaţi de Ponta

Votul clujenilor a fost un vot cu valenţe identitare, nu meritul mobilizării venite din partea partidelor, consideră sociologii.

Social democratul Victor Ponta şi liberalul Klaus Iohannis se vor confrunta în 16 noiembrie, în cel de al doilea tur de scrutin, au confirmat rezultatele finale date de Birou Electoral Central.

Rezultatele alegerilor şi mai ales negocierile pentru al doilea tur de scrutin sunt comentate şi analizate, în aceste zile, de analişti şi sociologi. În opinia unora dintre ei, rezultatele finale sunt în marja aşteptărilor, iar la cum arată distribuirea pe judeţe, România îşi păstrează aceleaşi profiluri.


România îşi păstrează profilul

Sociologul clujean Ioan Hosu subliniază, din nou faptul că există unele regiuni în care niciodată un partid de dreapta nu va câştiga alegerile. Clujul în schimb, rămâne majoritar de dreapta. „Nu este nimic surprinzător la felul în care s-a colorat harta. Rezultatele sunt în marja aşteptărilor, Clujul nu s-a colorat în roşu.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în al doilea tur de scrutin, mă aştept ca maghiarii să voteze minoritar, iar dacă nu o vor face, atunci vom putea spune că sunt din alt film, adică de neînţeles. Cred că mai degrabă maghiarii se vor abţine de la vot.


Elena Udrea pe de altă parte, are o poziţie ezitantă în ce priveşte susţinerea în cel de al doilea tur. Această poziţie duce la o demobilizare a electoratului Monicăi Macovei şi a celorlalţi candidaţi de dreapta. Surprinzătoare a fost în schimb declaraţia lui Iohannis care a spus că el nu negociază, lucru care sigur nu îi va aduce voturi“, a comentat Ioan Hosu.  

Scenarii pesimiste pentru dreapta

Sociologul clujean mai arată că PSD se pregăteşte pentru cel de al doilea tur, încercând să nu repete greşelile din 2009.


„Ponta va încerca să îşi conserve poziţia şi să îşi maximizeze şansele prin negocieri cu cei care îl vor sprijini şi care ar putea reprezenta 10%. De asemenea, la Ponta am văzut un comportament reţinut, nu mai fac greşelile făcute acum 5 ani. Ponta îşi calculează fiecare pas.

În al doilea tur de scrutin, cred că prima şansă o are primul plasat. Din nou avem scenarii pesimiste pentru dreapta, în timp ce în tabăra stângii vedem deja o mai bună coordonare“, mai spune Hosu.  


La Cluj, un vot al urbanului educat

Votul clujenilor dat dreptei la nivel de judeţ nu reprezintă o surpriză, în schimb cel de la muncipiu a reuşit să surprindă, mai subliniază sociologul clujean.

„Ceea ce s-a întâmplat la Cluj-Napoca este foarte interesant, dacă ne uităm la voturile Monicăi Macovei. Situaţia lui Macovei a fost o surpriză, a reuşit ce n-a reuşit Udrea cu tot sprijinul preşedintelui Băsescu. A fost un vot al urbanului educat, un protest faţă de ceea ce sunt partidele politice acum.


În ce priveşte judeţul Cluj, a câştigat dreapta, lucru care nu ne surprinde, dar nu datorită eforturilor de partid, pentru că trecerile lui Iohannis pe aici au fost discrete. Votul clujenilor nu a fost determinat de o mobilizare venită din partea ACL sau ACL Cluj, ci a fost un vot cu valenţe identitare“, a mai comentat sociologul clujean.

Partidele decid pe cine vor sprijini în turul al doilea

Astfel, cum pregătirile pentru turul al doilea au început deja  partidele negociază susţinerea pentru unul dintre cei doi candidaţi. O poziţie hotărâtă, care însă nu îi va aduce voturi a avut chiar Iohannis care a anuntat ca nu va negocia cu candidatii care au ieşit din cursă pentru a fi susţinut în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. „Nu voi negocia cu niciun politician. Îmi doresc votul tuturor românilor, dar îmi doresc votul direct, fără să negociez cu politicieni“, a spus Iohannis.

În schimb, liderul PRM Vadim Tudor a declarat că îl susţine pe Ponta la prezidenţiale deoarece nu ar putea vota un preşedinte de altă etnie, iar astfel alege „răul cel mai mic“.

„Am fost curtat de ambele tabere beligerante, dar după o serioasă reflectare şi meditaţie am decis să îl ajut pe tânărul Victor Ponta să se mute cu biroul la Palatul Cotroceni pentru că, vorba aia, aleg răul cel mai mic. Iar Klaus Iohannis şi echipa lui au făcut nişte greşeli monumentale pentru mişcarea naţionalistă din România (...) Eu nu voi vota niciodată un străin de neam şi lege, un om de o altă etnie, sau prin absurd Klaus Iohannis ar putea deveni preşedintele României atunci când eu voi deveni preşedintele Germaniei“, a susţinut Vadim Tudor.

Liderul PRM a menţionat că în privinţa amnistiei şi graţierii susţine un astfel de proiect, despre necesitatea căruia ar fi discutat şi el cu mai mulţi politicieni.

El a mai susţinut că Iohannis, „neamţul second-hand refuzat la export“, ar fi sprijinit de Laszlo Tokes pentru a federaliza România şi pentru a abroga articolul 1 din Constituţie.

Maghiarii au păreri împărţite sau nu au decis încă în ce direcţie o vor lua în al doilea tur de scrutin. Astfel,  europarlamentarul Laszlo Tokes a anunţat că îl va susţine pe Klaus Iohannis, în timp ce UDMR şi PPMT nu au luat încă o decizie.

De asemenea, Teodor Meleşcanu îl va susţine pe premierul Victor Ponta.

Rămâne de văzut ce va face Elena Udrea care, de asemenea, nu a decis pe cine va sprijini, dar care spune că este dispusă să discute despre un posibil sprijin acordat unuia dintre candidații calificați în finala prezidențială.

Întrebată zilele trecute, dacă îl va susține pe Victor Ponta, Elena Udrea a răspuns: „Vom analiza ce decizie va lua PMP. Până acum nimeni nu era interesat de voturile și electoratul lui Traian Băsescu și Elenei Udrea. PMP ar putea avea un punct de vedere pentru candidații rămași în competiție și vom vedea în perioada următoare“, a declarat Udrea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter