Politică

UDMR lansează astăzi, la Cluj, proiectul de autonomie a „Ţinutului secuiesc“

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, la Sfântu Gheorghe, că proiectul de autonomie a „Ținutului secuiesc“, care va fi lansat în cursul acestei zile la Cluj, „nu pune sub semnul întrebării statalitatea și apartenența acestei regiuni de statul roman“.

„Este un proiect european, un proiect extrem de detaliat și în același timp nu pune în niciun articol sub semnul întrebării statalitatea și apartenența acestei regiuni la statul român, fiindcă foarte multe acuzații se duc în această direcție. Sunt manipulări, sunt încercări de distorsionare a ceea ce gândim noi și sunt convins că cei care vor citi acest proiect își vor da seama că nu este altceva decât doleanța comunității maghiare de a asigura un cadru instituțional pentru păstrarea identității naționale“, a declarat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.  

El a menționat că proiectul diferă de cel apărut neoficial în presă, suferind câteva modificări. 'Nu sunt modificări substanțiale, dar sunt nuanțe importante', a mai spus președintele UDMR.


Kelemen a subliniat că intenția UDMR este de a supune acest proiect dezbaterii publice, amintind că în cursul după-amiezii de joi va fi postat site-ul UDMR atât în limba română, cât și în cea maghiară, urmând ca în scurt timp să fie finalizată și varianta în limba engleză.

„Intenția noastră este de a face o dezbatere publică foarte largă. Deci, nu începem cu partidele politice parlamentare, ci cu societatea românească, cu formatorii de opinii și eu cred că asta este ordinea firească a lucrurilor (...) Este important să înțeleagă toată lumea, și partenerii noștri externi, internaționali, începând cu Partidul Popular European până la celelalte instituții, că ceea ce dorim noi se încadrează în acele 14 modele de autonomie existente în Uniunea Europeană și e foarte apropiat de Tirolul de Sud. Deci, nu este ceva extravagant, ceva care nu ar avea un precedent european, în sensul cel mai bun al cuvântului“, a spus președintele UDMR.


Acesta a subliniat că proiectul de autonomie nu este unul guvernamental, ci un proiect politic al UDMR.

Ultimele Stiri
abonare newsletter