Politică

Monica Macovei: „Susțin modificarea legii partidelor. Primarii au devenit o masă de manevră pentru partidele politice“

Monica Macovei, candidat independent pentru fncția de președinte al României, susține modificarea legii partidelor, astfel încât un partid să se poată înființa cu cel puțin 3 membri.

Monica Macovei a argumentat că acest lucru este posibil în multe state din Uniunea Europeană, cum ar fi Germania, Marea Britanie, Franța sau Belgia.

„De ce este foarte important acest lucru? Pentru că ideile sunt cele care contează. Atâta timp cât un partid format din 3, din 4, din 5 oameni  au idei valoroase, care îi conving pe cei din jur, conving comunitățile, atunci ele vor promova și partidul va crește. Ceea ce se întâmplă astăzi în România, de 25 de ani de fapt, este că partidele mari au luat monopolul vieții politice, monopolul ideilor și nu servesc cetățenii”, a declarat Monica Macovei într-o conferință de presă pe tema libertății de asociere în politică, susținută astăzi la Târgu Mureș.


Candidatul independent Monica Macovei a amintit că în prezent un partid politic poate fi înființat de 25.000 de oameni din 18 județe ale țării.

“Asta înseamnă că deja ai un aparat de partid gata constituit dacă ai 25.000 de oameni în 18 județe. Prin urmare, cei care sunt 3,5, 10 și au o idee formidabilă pentru comunitate nu au loc, nu au cum să o facă.


Din acest motiv, trebuie modificată legea partidelor, trebuie spart monopolul partidelor mari, care – repet – nu servesc cetățenii. De multe ori, și știm cu toții, joacă unul pentru altul, interese transpartinice, afaceri, corupție, clientelă politică de la unii la alții. Și, pe măsură ce ei se îmbogățesc, populația sărăcește”, a spus Monica Macovei.

Monica Macovei consideră că simplificarea procedurii de înființare a partidelor politice va fi benefică și pentru statutul primarilor.  


“Ce avem acum la nivelul primarilor și pe scena politică? Avem aceste partide mari, avem PSD, avem PNL, PDL și alte câteva partide. Cu toții au primari și toți se bat pe primari. Și, practic, primarii au devenit o masă de manevră pentru aceste partide. Au devenit o masă de manevră, pentru că ei nu au bani. Ei au primit sarcini, competențe, dar nu au bani. Descentralizarea reală nu s-a făcut.

Dați-le bani primarilor, lăsați-i pe primari să nu mai vină să se căciulească pe la ministere sau pe la baronii județeni, și atunci lucrurile o să meargă bine.


Și nu vor mai putea fi șantajați, așa cum se întâmplă acum: „vino de la PDL la PSD, vino de la PSD la PDL, vino de la PNL la orice alt partid”. Pentru că asta se întâmplă acum: „nu-ți dau bani dacă nu vii la partidul meu, cât sunt la putere”.

Și spun asta cu o simpatie față de primari, pentru că știu câtă muncă duc și cum se duc și se căciulesc uneori ca sclavii pe la ministere și pe la consiliile județene, ca să obțină bani pentru proiectele pe care le-au propus în campanie”, a declarat Monica Macovei.


Candidatul independent la Președinție, Monica Macovei, susține că puterea trebuie adusă înapoi la oameni, iar oamenii trebuie să decidă  și să le spună politicienilor  ce trebuie să facă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter