Politică

Papahagi îi atacă pe Băsescu şi Udrea: Nu înțeleg „să dau strălucire“ unui proiect viciat

Fostul vicepreşedinte şi totodată fondator al PMP, clujeanul Adrian Papahagi, a oferit astăzi o serie de lămuriri privind relaţia sa cu partidul şi cu preşedintele Traian Băsescu. Papahagi a afirmat că şeful statului s-a dezis miercuri de toţi cei ca el.

„Vreau să dau câteva lămuriri privind relația mea cu Traian Băsescu și PMP.

Nu îi datorez nimic lui Traian Băsescu. Niciun leu, nicio funcție, nici măcar sprijin în campania electorală din 2012, în competiția internă din PDL sau PMP.

Nu i-am solicitat niciodată nimic, nu mi-a cerut niciodată nimic: nici să spun ceva anume, nici să scriu, nici să fac. M-a tratat mereu cordial și respectuos, l-am tratat mereu cu deferența cuvenită unui șef de stat și unui om politic de mare talent.


Între noi a existat o legătură de respect reciproc, între doi gentlemen, bazată pe consensul tacit asupra unor valori. I-am fost alături la referendum fiindcă apăram aceeași cauză și fiindcă merita, obiectiv, sprijinul tuturor oamenilor de bună credință. I-am fost alături în crearea Mișcării Populare fiindcă am crezut, văzând cine face parte din echipa fondatoare a FMP și PMP, că vom putea crea un partid altfel, deopotrivă nou și relevant, reformist și principial.

Îl respect pentru tot ceea ce a făcut pentru țară, pentru lupta și curajul lui. Nu m-am dezis de el și voi continua să apăr principiile corecte pe care le-a slujit.


Ieri, însă, Traian Băsescu s-a dezis de toți cei ca mine, de toți cei pe care i-a numit cu un oarecare dispreț "intelighenția" și "deontologii". Acel gentlemen's agreement nerostit a fost anulat ieri.

Nu înțeleg să fiu cauțiunea morală a unor politicieni ca Elena Udrea, nici exponat de vitrină, nici "să dau strălucire" unui proiect viciat“, scrie  Papahagi, pe facebook.


Fondatorul PMP aminteşte şi de momentul demisiei sale din partid.

„În ce privește acțiunea mea în PMP: am demisionat din partid în luna februarie, după ce am observat că niciunul dintre colegii din conducerea Partidului și Fundației nu mă susține într-o chestiune principială. Unii erau prea ocupați să-și negocieze locul pe lista de europarlamentare, alții nu percepeau deriva morală și politică în care intra partidul sub conducerea informală a Elenei Udrea. S-au trezit între timp cu toții.


Revenirea mea în PMP a fost o ultimă încercare de a avea un cuvânt de spus și de a opri deriva partidului. Ca singurul membru care se opusese pe față și public liniei Udrea, am considerat o datorie să-i mai avertizez încă o dată pe colegii alături de care pornisem la drum că partidul riscă să fie transformat în vehicolul ambiției personale a unui singur om. Între depunerea candidaturii și congres, am aflat de la colegii din teritoriu cum fuseseră constituite multe delegații, prin eliminarea membrilor inițiali și înlocuirea lor cu trupele doamnei Udrea. A avut loc și o discuție cu Traian Băsescu, din care am înțeles clar către cine se îndreaptă preferințele sale. Tot ce mai puteam face era o ultimă declarație publică, urmată de părăsirea unui proiect căruia chiar cel care l-a inspirat îi dădea o menire cu care nu puteam fi de accord“, mai spune Papahagi.

Fostul vicepreşedinte al PMP mai subliniază că nu este nici nehotărât, nici oportunist.


„Nu sunt un om nehotărât, nu sunt laș sau oportunist. Dar trebuie să fii idiot să continui o pseudo-luptă într-un proiect în care nu mai crezi. PMP arată azi exact așa cum și-o doresc Traian Băsescu și Elena Udrea. Nu așa vedeam eu proiectul.

În fine, nu sunt oportunist. Am făcut politică numai în opoziție. În PDL, am susținut moțiunea Reformiștii, deși Vasile Blaga îmi propusese să fiu în echipa lui, cu perspectivele aferente. Am părăsit PDL, unde eram apreciat de colegi și de conducere, alienându-mi prieteni puternici, pentru a construi de la zero, cu eforturi infinit mai mari, un proiect pe care îl speram mai bun, mai curat, mai doctrinar, mai prospăt decât PDL. După încheierea episodului PMP nu am dat curs invitațiilor domnilor Mihai-Răzvan Ungureanu și Vasile Blaga de a mă alătura lor, fiindcă mi s-ar fi părut un gest oportunist. S-ar putea spune mai degrabă că sunt contraoportunist.

Cu asta sper că am lămurit poziția mea din ultimii doi ani și că am răspuns diverselor reproșuri și critici. Multe lucruri pe care le-am trăit, văzut și auzit nu se pot spune aici, din respect pentru cei a căror încredere o am. Va veni însă și vremea memoriilor, iar eu sunt filolog: notez totul în carnețel, cu ghilimele“, încheie Papahagi.

Moştenitoare dezmoştenită este cea legitimă

Într-o altă postare pe facebook, Papahagi mai arată că pe de altă parte, Monica Macovei- pe care o susţine de altfel-  candidează în numele unor principii pe care astăzi Traian Băsescu nu le mai reprezintă. „Traian Băsescu a capitulat în fața Elenei Udrea: într-un fel, l-a învins și pe el sistemul.

Pe Monica Macovei nu a învins-o sistemul. Continuă să se lupte cu el.

Moștenitoarea dezmoștenită este cea legitimă. Cea desemnată a preluat doar pasivul. Capitalul simbolic s-a transferat singur la Monica Macovei.

Avem ce vota la toamnă. Restul, sunt zvârcolirile sistemului care nu se predă: nimic mai mult“, a mai scris Papahagi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter