Politică

Calcule politice la Consiliul Judeţean. DE CE a cerut PSD DEMISIA LUI PETRAN (PNL)?

Liberalul Ioan Petran ţine „cu dinţii“ de funcţia din Consiliul Judeţean şi refuză să demisioneze. Ce speră social-democrații să câștige din demisia lui Petran și de ce calculele lor nu sunt realiste?

Zilele trecute, PSD Cluj a cerut demisia liberalului Ioan Petran din Consiliul Judeţean pe motiv că asupra sa planează tot felul de acuzaţii. Astăzi, Petran a precizat că nu are de gând să demisioneze din forul judeţean.

Petran a arătat că social-democraţii nu sunt în postura de a-i cere demisia: „PSD nu este în postura de a cere unui adversar politic, în numele moralei, să-și dea demisia, folosindu-se de „argumentul" bolșevic al prezumției de vinovăție. Dacă ar fi așa, mai toți activiștii și liderii PSD ar trebui să înfunde pușcăriile și să demisioneze din funcțiile pe care le dețin. Iată de ce, înainte de a face acte de bravură morală, PSD ar face bine să se uite în ograda proprie și să ia act de înfricoșătoarea sa stare“. Mai mult, Ioan Petran a precizat că cererea PSD-iştilor are la bază interesul lor de a reobţine majoritatea la nivelul forului administrativ judeţean.


PSD Cluj a cerut demisia lui Petran

PSD Cluj i-a cerut demisia din funcția de consilier județean și din cea de șef al Autorității Teritoriale de Ordine Publică Cluj (ATOP). Recent, Petran a fost trimis în judecată în dosarul de corupție în care este cercetat Horea Uioreanu, dar, la percheziția domiciliară, procurorii DNA Cluj au DIICOT Cluj pentru deținere de droguri ușoare în vederea consumului.

Ce s-ar schimba în Consiliul Judeţean

O eventuală demisie a liberalului nu ar aduce însă mari schimbări în Consiliul Judeţean Cluj, pentru că, potrivit protocolului, următoarul pe listă ar fi tot un liberal. Oricum, noua alianţă dintre PNL şi PDL are majoritate în CJ. „Nu cred că trebuie pus în discuţie Ioan Petran sau altcineva.  Aceasta pentru că orice consilier şi-ar da demisia, următorul este Cristian Matei, iar apoi un liberal“, a explicat Mihai Seplecan, preşedinte interimar al CJ Cluj.    


PDL şi PNL au împreună 19 consilieri - şapte de la PNL şi 12 de la PDL, la care se adaugă cei trei consilieri ai PPDD, astfel încât se ajunge la un total de 22.

PSD are opt consilieri, iar UDMR are cinci. UDMR are şi un post de vicepreşedinte, ocupat de Vakar Istvan. El a revenit la această funcţie după ce săptămâna trecută, Mihai Seplecan a fost votat pentru a ocupa funcția de președinte interimar al Consiliului Județean.


Au ajuns în instanţă

În urmă cu câteva săptămâni, foştii aliaţi politici, PSD şi PNL, au ajuns în instanţă. Organizaţia judeţeană a social-democraţilor a acţionat atunci în instanţă PNL Cluj pentru că nu şi-a îndeplinit obligaţiile din protocolul de colaborare al USL semnat în 2012, refuzând să semneze adresa de înaintare către Consiliul Județean Cluj, privind validarea în funcție a consilierului județean, Cristian Matei.

Social democraţii arătau atunci că nu este respectat protocolul de colaborare USL semnat în 2012. 

abonare newsletter