Politică

Lupta pentru preşedinţie a început cu „faza pe religie“

Ponta lansează teme sensibile: Iohannis nu e ortodox, deci nu este român.

În discursul de lansare a candidaturii, premierul Victor Ponta a avut grijă să strecoare una dintre temele care au potențial să explodeze în acest an: religia. Este de altfel, în opinia unor analişti politici, şi mesajul cu care îşi propune să îl elimine pe Klaus Johannis, cel mai probabil contracandidatul său din cursa pentru prezidenţiale.

Discursul deplasat total în afara politicului nu rămâne însă „netaxat“. Cu atât mai mult cu cât, televiziunea „de casă“ a sa a lansat ulterior atacuri dure şi la adresa altor politicieni, Mihai Răzvan Ungureanu şi Monica Macovei fiind prezentaţi drept din „secta mozaică“, respectiv cea care a „renunțat la ortodoxie“ şi a trecut la greco-catolici.


Merge orice!

În opinia sociologilor şi analiştilor politici, fie că este strategie sau pur şi simplu gafă, trimiterile la religie şi etnie, în contextul candidaturii la alegerile prezidenţiale, reprezintă un pas greşit. „A fost un pas greşit, iar acum o bună parte din alegătorii lui Ponta îşi pun semne de întrebare. Am discutat acest subiect cu oameni din diverse medii. Referirile la religie sau etnie nu îşi aveau locul în discursul său. Incluziunea privind confesiunea unui candidat a fost un pas greşit. Iar dacă este totuşi o strategie, este cu atât mai grav. Victor Ponta este de stânga, iar în această zonă laicitatea trebuie să fie dominantă.

Pe de altă parte, lumea  a perceput trimiterile la religie ca fiind o falsificare a dezbaterii. Probabil că vom asista la o campanie mizerabilă, dacă lucurile debutează astfel“, a declarat analistul politic Sergiu Mişcoiu.


Aluzia directă la religia lui Johannis face parte din eforturile lui Ponta de „a prinde“ orice fel de electorat, în opinia sociologului Ioan Hosu. „Ponta utilizează absolut orice temă, teme clasice precum: pensionarii, religioşii, asistaţii, nu există absolut nicio reţinere, orice temă populistă este bună, chiar dacă nu se mai poatră în peisajul european. Asistăm astfel la o întoarcere la discursurile bazate pe ideologii învechite. Oricum, este depreciativă maniera în care înţelege Ponta să se ocupe de campanie. iar acest gen de atacuri va fi frecvent. Anticipăm o campanie jalnică, mizerabilă, negativă şi fără menajamente, în care va lipsi tocmai dezbaterea“, a spus Ioan Hosu.

Cum pot schimba jocul minorităţile, naţionaliştii şi Biserica

Cu naţionalitatea şi religia ca vulnerabilităţi ale lui Iohannis prevestite de un mai vechi sondaj IRES efectuat la solicitarea CNCD în 2013 şi confirmate la începutul lunii de cercetările IRSOP la comanda PNL, Victor Ponta ţinteşte să câştige nişa electoratului naţionalist care îi impută liderului liberal etnia germană şi confesiunea lutherană. Un segment cuantificabil şi activ al acestui tip de electorat este nucleul dur al PRM care, la  europarlamentare, a însumat 150.484 de voturi.


Acestuia i se poate însă alătura, prin mesajele directe sau indirecte ale Bisericii Orodoxe, susţinute intens în ultimii ani de Guvern din punct de vedere financiar, un nucleu ultraortodox.

Ultimele Stiri
abonare newsletter