Politică

Băsescu: Unora din România le displace catalogarea grupărilor din Doneţk şi Lugansk ca teroriste

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, înainte de plecarea la reuniunea şefilor de stat din Europa Centrală şi de Est, de la Varşovia, că şi ”unora din România” le displace catalogarea grupărilor din Doneţk şi Lugansk ca fiind teroriste.

Traian Băsescu a arătat că situaţia din regiune, care va fi analizată în cadrul reuniunii şefilor de stat din Europa Centrală şi de Est de la Varşovia, va fi domninată de problema ucraineană, unde punctul de vedere al României este cel exprimat de la Palatul Cotroceni, luni.

”Repet, atât timp cât Federaţia Rusă susţine grupările teroriste din Doneţk şi Lugansk, este un partener al grupărilor teroriste. Ştiu că şi unora din România le displace desemnarea grupărilor din Doneţk şi Lugansk ca fiind grupări teroriste, dat atât timp cât aceste grupări iau ostatici reprezentanţi OSCE, fac ziduri vii din populaţie în faţa instituţiilor pe care le ocupă, jefuiesc, ele nu pot fi decât grupări teroriste, aşa cum sunt definite de preşedintele Porosenko. Cred că este cel mai autorizat să definească tipul de grupări care acţionează în estul Ucrainei”, a declarat şeful statului.


Preşedintele a precizat că în cadrul reuniunii şefilor de stat din Europa Centrală şi de Est va ridica şi problema Republicii Moldova, care va trebui să înfrunte sancţiuni, prin interdicţiile impuse de către Federaţia Rusă la importurile de vinuri şi fructe, ceea ce constituie principalul motor de comerţ exterior în perioada de toamnă, pentru această ţară.

”Din acest punct de vedere, vă pot spune că Uniunea Europeană a dublat cotele, în regim duty free, deci fără vamă, pe care cotele de fructe şi vinuri pe care Republica Moldova le poate exporta pe piaţa europeană, dar ele sunt insuficiente pentru a acoperi nevoile de export ale Republicii Moldova”, a mai spus Traian Băsescu.


Potrivit lui Băsescu, în regiune, România şi Polonia vor trebui să găseasă soluţii de depozitare a producţiei de fructe din această toamnă, pentru că marea problemă a agricultorilor din Republica Moldova este lipsa capacităţii de depozitare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter