Politică

Băsescu: Fac apel la Avocatul Poporului să facă întâmpinare la CC legat de Legea Educaţiei cât mai repede

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Palatul Cotroceni, că a transmis o scrisoare Avocatului Poporului în care îl roagă să analizeze posibilitatea de a ataca la Curtea Constitutionala ordonanţa care are 97 de modificări la Legea Educaţiei. De asemenea, în discursul său, preşedintele a mai abordat două teme.

Principalele declaraţii ale lui Traian Băsescu:

Traian Băsescu a abordat trei teme:


1. Promulgarea legii de aprobare a acordurilor de asociere la UE a Rep. Moldova, Ucrainei şi Georgiei

Vreau să trag o concluzie: se dovedeşte că nimeni nu poate opri evoluţia unei naţiuni, oricât de neconvenabilă ar fi din punct de vedere politic.Îmi dorec ca poporul ucrainean să-şi urmeze drumul.


Rep. Moldova - e o mare satisfacţie pentru noi şi o reuşită a Republicii. A semnat acordul de asociere la UE care va intra în vigoare la 1 oct. România, prin Parlament, a ratificat, iar eu am promulgat legea. Noi am făcut tot ce s-a putut pentru a o sprijini.

Şi Rep. Moldova, chiar în condiţii vitrege, reuşeşte să semneze acordul de asociere şi să înceapă un drum de apropiere cu UE, ca de altfel şi Georgia.


Miza Fed. Ruse pentru fostele ţări ale URSS e una legată de contolul politic. Consider că şi Fed. Rusă are de câştigat ca urmare a intrării în vigoare a acordurilor de asociere pentru că acesta înseamnă condiţii de competitivitate, calitate la standarde europene a produselor, a serviciilor oferite pe teritoriul celor 3 ţări.

Este foarte clar că nu te poţi gândi să ajungi la începerea unui tratat de intrare în UE fără ca premergător să ai un acord de asociere cu UE.


E un pas foarte important pentru cele trei ţări, dar nu e o garnţie de intrare în UE.

2. Legea Educaţiei


Am transmis o scrisoare Avocatului poporului în care-l rog să analizeze posibilitatea de a ataca la CCR ordonanţa de urgenţă care produce 97 de modificări la Legea educaţiei naţionale. Vreau să cred că acesta va face acest pas, chiar dacă e evident că n-o face cu bucurie. Ştiu că Ponta nu are mare respect pentru un doctorat, dar nu e cazul să genereze experienţa lui la scară naţională. Fac un apel la Avocatul Poporului să facă foarte rapid întâmpinarea la CCR cu atât mai mult cu cât prin modificări sunt modificări care au fost deja declarate neconstituţionale la anterioarele verificări ale Curţii pe Legea educaţiei.

3. Problema reducerii CAS cu 5%

Am trimis legea spre promulgare. Oportunitatea e legată de realitatea fondului de pensii. Acum avem un deficit pentru anul acesta de 12,5 mld. RON. Reducerea cu %5 a CAS la societăţi adaugă la deficitul de 12,5 mld. încă 5, la 5,5 mld. Asta înseamnă un deficit la fondul de pensii de 18 mld. RON. Legea nu propune reducerea CAS la salariat, ci la societăţi. Ei nu au niciun avantaj. Îi e greu să-mi imaginez modul în care va fi compensată creşterea deficitului fondului de pensii. În Parlament, premierul spune "din îmbunăţirea colectării de către ANAF". Ştim că bugetul din 2013 a suferit 3 corecţii în minus datorită necolectării conform planificării Guvernului.  Rectificarea va fi negativă şi în 2014.

Sursa propusă de Guvern fiind lipsită de credibilitate, eu cred că Guvernul va trebui să aplice alte măsuri care se vor duce iar la populaţie, ca şi cele 35 de taxe introduse anul acesta.

Cred că una din ţintele Guvernului pentru a acoperi deficitul suplimentar va fi creşterea de 2 la 3 ori a taxei de proprietate, ceea ce va fi extrem de dificil. Altă sură e mărirea taxelor actuale sau inventarea altora. Mai sunt soluţii. Una ar fi creşterea numărului de locuri de muncă, dar vedem, din păcate, o scădere şi o creştere a şomajului. Vedem diminuare de locuri de muncă. O altă soluţie ar fi creşterea salariului, în condiţiile în care România are 4,4 mil. de salariaţi şi 5,4 mil. de pensionari. Avem un dezechilibru uriaş. O altă sursă, şi cred că asta e foarte credibilă, e tăierea investiţiilor pe 6 luni. Cred că se va merge pe relocarea banilor de la investiţii spre fondul de pensii, iar asta va însemna diminuarea locurilor de muncă. O continuare a acestei politici nu va face decât să mărească şomajul. O soluţie ar fi accelerarea absorbţiei fondurilor. Soluţii sunt, una mai proasă ca alta, plecând de la premisa că cele bune sunt greu de aplicat.

Voi uza de art. 86 din Constituţie şi voi invita Guvernul la consultări. Aceasta e o problemă de importanţă deosebită. Riscurile sunt de deteriorare a echilibrelor macro-economice.Ar fi păcat să ajungem iar într-o situaţie, în 2015, cum a fost cea din 2009-2010, tot ca urmare a unor măsuri nesăbuite ale unui premier, Tăriceanu. E o măsură electorală pentru că nu e sustenabilă. Avem un risc de derapaj macroeconomic consistent. Cred că ţinta e mărirea taxelor pe proprietate. E o eroare, mulţi oameni nu vor putea plăti!

Un alt risc e legat de deraierea Acordului cu Fondul. Marea problemă e că, în lipsa lui, pierdem top-up-ul.

Nu voi promulga legea până când nu voi avea o discuţie foarte serioasă cu Guvernul.

Urmăresc cu atenţie şi absorbţia fondurilor europene.

Ultimele Stiri
abonare newsletter