Politică

Macovei: „CCR a decis în privinţa incompatibilităţii, Parlamentul să deschidă uşa“

Europarlamentarul Monica Macovei susţine că legea în cazul parlamentarilor declaraţi incompatibili trebuie aplicată indiferent de nume, funcție și apartenență politică și trebuie aplicată de îndată, nu “la toamnă“.

„Văzând tăcerea pe acest subiect, cer Parlamentului să constate încetarea calității de parlamentar a senatorului Daniel Mora și a deputatului Ștefan Bucur Stoica, găsiți incompatibili prin deciziile 6289/2013 și 6734/2013 ale Înaltei Curți de Casație și Justiție. Potrivit articolului 70 alin. (2) din Constituție, calitatea de deputat sau senator încetează în caz de incompatibilitate.

Legea trebuie aplicată indiferent de nume, funcție și apartenență politică și trebuie aplicată de îndată, nu “la toamnă”. Dispozitivul deciziei CCR este un temei suficient pentru constatarea încetării calității de parlamentar în cazul celor doi. Parlamentarii incompatibili pot avea și inițiativa personală a demisiei“, spune Monica Macovei.


În opinia lui Macovei, aceasta este o lecție pentru partide și candidați. „Chiar dacă, în momentul selecției candidaților de către partide, procedurile judiciare referitoare la incompatibilitate sunt în curs, există riscul unei decizii judecătorești definitive de constatare a incompatibilității și al pierderii unui mandat de parlamentar. Din aceste motive am votat în Comisia de etică a ARD împotriva candidaturii domnului Ștefan Bucur Stoica, declarat la vremea respectivă incompatibil de ANI și în cursul unui proces în care contesta decizia ANI. A meritat riscul?“, mai spune Macovei.

Vă reamintim, în 3 iulie Curtea Constituțională a decis că interdicția de a ocupa o funcție aleasă, de demnitate publică, pe o perioada de trei ani în cazul celor declarați incompatibili sau in conflict de interese se aplica tuturor funcțiilor eligibile, și nu doar funcției deținute in momentul stării de incompatibilitate sau conflict de interese.

Ultimele Stiri
abonare newsletter