Politică

Cum schimbă colaborarea dintre PSD şi PPDD politica locală?

Cele două partide au încheiat, zilele trecute, un protocol de colaborare parlamentară şi la nivel local.

Potrivit acordului politic la nivel parlamentar, preşedinţii PSD şi PPDD vor susţine în cadrul majorităţii parlamentare propuneri şi iniţiativele legitime ale deputaţilor şi senatorilor PSD şi PPDD.

Reprezentarea PPDD în funcţiile politice din cadrul administraţiei publice centrale şi locale se va realiza în funcţie de ponderea PPDD în Parlament şi respectiv la nivel teritorial, consilieri judeţeni şi locali.


Ce înseamnă colaborarea la nivel administrativ

Începând cu data semnării acestui Acord se va demara acțiunea de constituire a unor parteneriate la nivel local prin constituirea de majorități în cadrul consiliilor județene și locale cu participarea consilierilor județeni locali ai PSD și PP-DD conform unui calendar stabilit de comun acord între președintele executiv al PSD și secretarul general al PP-DD.

Cum va funcţiona la Cluj, în paralel cu alianţa PNL-PDL

Noua colaborare dintre PSD şi PPDD nu schimbă lucrurile cu nimic în forul judeţean. Aceasta pentru că PSD nu ar putea forma o majoritate în nicio combinaţie, nici chiar dacă li se alătură cei din UDMR. 


Mai exact, la  Consiliul Judeţean Cluj sunt doi consilieri PPDD, cel de-al treilea fiind dat afară recent din partid. El s-a alăturat însă liberalilor, în privinţa iniţiativelor. PDL are 12 consilieri, PNL are şase consilieri, iar PSD are 8. PC are un reprezentant, în timp ce UDMR are cinci reprezentanţi. „În nicio combinaţie PSD nu ar putea forma o majoritate, nici chiar dacă UDMR li se alătură“, a subliniat şi consilierul judeţean liberal Mihai Seplecan. PDL are alături de PNL 18 consilieri, iar împreună cu cel de la PPDD 19.

Pe de altă parte, liderul PSD Cluj Remus Lăpuşan explică faptul că acordul încheiat între cele două partide a fost semnat la Bucureşti, la nivel local nefiind nevoie de ceva în scris. „Avem o înţelegere la nivel local cu cei din PPDD, noi colaborăm cu toţi cei care doresc să lucreze pentru cetăţeni. Nu au fost discuţii cu cei din PPDD, până acum“, a precizat Lăpuşan. 


Nici la nivelul Consiliului Local Cluj-Napoca nu se schimbă lucrurile, deoarece PSD are şase consilieri şi PPDD doar unul.

De asemenea, PNL are cinci reprezentanţi, iar PDL împreună cu UDMR -14 consilieri. Partidul Conservator are un consilier. „Lucrurile nu se vor schimba cu nimic în Consiliul Local Cluj-Napoca, deoarece PPDD are un singur consilier, este foarte simplu. Nu mă surprinde nimic în politică, este o alianţă ca atâtea altele, chiar dacă în campanie Diaconescu şi Ponta s-au atacat reciproc, a comentat şi liberalul Ioan Bâldea.


La Turda, acordul e în favoarea lui Nemeş

La Turda, acordul de colaborare între cele două partide are efecte imediate pentru Lucian Nemeș - PPDD- care, se pare și-a reintrat în drepturi.

Prefectul judeţului Cluj, Ioan Vuşcan, a atacat în contencios administrativ hotărârile Consiliului Local, în urma cărora Lucian Nemeş era debarcat din funcţia de viceprimar, în locul său fiind ales Lucian Varo, fost membru PPDD.


Calcule „la sânge“, la Dej

O situaţie specială este la Dej, acolo unde primarul este social democrat. În forul local sunt şase consilieri PSD, iar împreună cu PPDD - şapte. În acelaşi timp, şi PDL are împreună cu PNL şapte aleşi. Aici rămâne de văzut în ce direcţie o ia UDMR, respectiv PNG. 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter