Politică

Băsescu: Am știut că vor exista provocări ale Federației Ruse în Republica Moldova

Președintele Traian Băsescu a afirmat marți, în cadrul unei declarații de presă de la Palatul Cotroceni, că Republica Moldova e supusă unor riscuri de securitate prin provocări legate de Transnistria și Gagauzia.

„Am știut că în perioada 1-9 dar și în continuare, vor exista provocări ale Federației Ruse în Republica Moldova. Punctul nostru de vedere este că trebuie accelerat procesul de semnare a acordului de asociere și liber schimb, dacă este posibil pe 27 mai, dacă nu, la Consiliul din luna iunie. Insistam pentru 27 mai pentru că este un consiliu extraordinar. În 27 iunie are loc cosiliul ordinar de vară. Ar fi extrem de important să se semneze în mai pentru a se da timp Moldovei, României, poate Poloniei, să ratifice aceste acorduri înainte de vacanța de vară. Ar fi un semnal extrem de puternic legat de angajamentul unor state față de Moldova”, a declarat președintele.

„Moldova e supusa unor riscuri consistente de securitate, atât prin provocari legate de Transnistria, dar nici Găgăuzia nu e extrem de liniștită. Trebuie mult calm, atenție, să nu se răspundă provocărilor. Nu estimăm ca Rusia va trimite trupe în regiune, cu excepția celor care se află deja în Transnistria”, a mai spus Traian Băsescu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter