Politică

Traian Băsescu, reacţie la declaraţiile lui Vladimir Putin: „Punerea în discuție a frontierelor recunoscute internațional este inadmisibilă”

Preşedintele Traian Băsescu cere Federaţiei Ruse să contribuie la stabilizarea situaţiei din regiune și nu la intensificarea ei, afirmând că „punerea în discuție a frontierelor recunoscute internațional este inadmisibilă”.

„În ultima perioadă au apărut o serie de luări de poziție care încalcă principiile dreptului internațional și fundamentele sistemului de securitate în Europa. Punerea în discuție a frontierelor recunoscute internațional este inadmisibilă și afectează direct pacea și stabilitatea la nivel regional. Mișcările revizioniste generate artificial din exterior reprezintă amenințări directe la adresa suveranității și integrității teritoriale a statelor și nu pot fi soluții pentru apărarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.

Repunerea în discuție a organizării statale și impunerea de modele federale și autonomiste prin angajarea persoanelor aparținând minorităților naționale în acțiuni subversive la adresa statului ai cărui cetățeni sunt constituie un amestec direct în treburile interne ale statelor suverane.


România este gata să sprijine găsirea unor soluții adecvate la solicitarea Republicii Moldova pentru a asigura libera circulație a persoanelor, mărfurilor și serviciilor în condițiile legii și ale normelor europene, pentru cetățenii și companiile din regiunea separatistă nistreană.

România susține consecvent principiile dreptului internațional și consideră că valorile democratice și standardele europene de protejare a drepturilor minorităților naționale oferă cadrul adecvat soluționării preocupărilor de securitate din regiune", se arată într-un comunicat transmis de Preşedinţie.


În acest context, Traian Băsescu solicită Federației Ruse „să revină în cadrul angajamentelor asumate în instituțiile internaționale și să contribuie la stabilizarea situației din regiune”. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter