Politică

Azi în Parlament- Elena Uioreanu are două proiecte pentru îmbunătăţirea serviciilor de urgenţă

Deputatul PNL de Cluj, Elena Uioreanu, a depus în Parlament două iniţiative legislative cu privire la gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Parlamentarul clujean a iniţiat proiectele alături de deputatul Mircea Roşca, vicelider al liberalilor:

Astfel, una dintre iniţiative vizează modificarea şi completarea lit. b) a art. 3 din Ordonanta de Urgenta nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, în sensul integrării Serviciului Public Salvamont în sistemul naţional de urgenţă 112, iar cea de-a doua propunere modifică şi completează lit b), alin (2)  a art 32 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prin includerea Serviciilor Publice Salvamont / Salvaspeo, în rândul structurilor care au dreptul de a utiliza mijloace speciale de avertizare luminoasă şi sonoră, cu lumină albastră, în cazul intervenţiilor de urgenţă:


„Realitatea a demonstrat că Serviciul Public Salvamont, un serviciu finanţat din fonduri publice, cu un evident caracter de utilitate publică, nu beneficiază de un cadru legislativ coerent care să-l plaseze în rândul instituţiilor specializate în intervenţii, cu toate atribuţiile şi responsabilităţile ce decurg din acest statut.

Prin includerea Serviciului Public Salvamont în indexul apelurilor de urgenţă 112 se întăreşte rolul acestui serviciu si se întregeşte mixul instituţional la nivel naţional, menit să acorde cetaţenilor protecţie în situaţii limită.


Pe de altă parte, dotarea maşinilor Salvamont  cu mijloacele de semnalizare acustică şi luminoasă, similar celor de pompieri sau ambulanţă, va asigura promptitudine în intervenţiile derulate şi va creşte şansele de supravieţuire şi de recuperare a victimelor accidentelor în care aceste servicii sunt abilitate să intervină.

Acest demers al parlamentarilor liberali repară o carenţă legislativă  faţă de care instituţiile statului nu au luat atitudine, iar ceea ce propun deputaţii PNL reprezintă un pachet legislativ prin care intervenţiile în situaţii de urgenţă să câştige la capitolul eficienţă şi rezultate pozitive în acţiunile de salvare de vieţi omeneşti. Prin noile reglementări, Serviciul Public Salvamont are ocazia să-şi folosească într-un cadru unitar, expertiza de necontestat în materie de intervenţii în situaţii de urgenţă, alături de celelalte instituţii abilitate“.      


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter