Politică

Monica Macovei: Transparența este crucială pentru a dezvălui schemele frauduloase cu fonduri europene

Comisia pentru control bugetar (CONT) a adoptat ieri seară, în unanimitate, Raportul privind protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene și lupta împotriva fraudei pentru 2012, la care europarlamentarul Monica Macovei este raportor al Grupului PPE.

Raportul indică mai multe deficiențe grave care afectează protecția intereselor financiare ale Uniunii și subminează lupta împotriva fraudei:

-colectarea de date statistice reale și comparabile la nivelul UE rămâne o problemă cât timp statele membre continuă să folosească criterii diferite pentru datele statistice;


-rata privind acțiunile judiciare deschise de statele membre în urma investigațiilor OLAF este încă mică;

-formularea deficitară a unor indicatori financiari în domeniul dezvoltării rurale a dus la excluderea din procedura de selectie a cazurilor de investigat a 99,83% din cazuri.


Statele membre trebuie să ia măsuri care să asigure o rata mai mare de condamnări în cazuri care implică infracțiuni împotriva intereselor financiare ale UE.

“Am solicitat încă o dată în acest an Comisiei să publice pe pagina de internet beneficiarii de fonduri UE din toate statele membre. Transparența este crucială pentru a dezvălui schemele frauduloase cu fonduri europene. Dacă știu că șansele de a fi prinși și sancționați sunt mai mari, cei care fraudează fonduri europene se vor gândi de două ori înainte de a fura banii contribuabililor “, a declarat Monica Macovei.


Monica Macovei a adăugat că protecția intereselor financiare ale Uniunii și a banilor contribuabililor ocupă un punct central al activității sale din Parlamentul European.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter