Politică

Azi în Parlament – Tişe: „Acordul dintre PSD şi UDMR prevede federalizarea ţării“

PDL cere asumarea transparentă în Parlament a unui program de guvernare cu UDMR, care să nu federalizeze țara și să nu încalce Constituția.

Senatorul democrat liberal Alin Tişe susţine că PSD dorește să federalizeze țara, iar acordul PSD-UDMR este neconstituțional și reprezintă o trădare a interesului național.  În opinia acestuia, acordul politic încheiat de PSD pentru a rămâne la ciolan cu UDMR federalizează țara și pune în pericol statul de drept. „Refuzul lui Ponta de a include în programul de guvernare acest acord este explicabil:  Constituția se încalcă în mod flagrant și federalizează țara, sacrifică țara pentru interesele de grup“, a declarat Alin Tişe.

Senatorul arată şi câteva elemente de neconstituționalitate:


„-art.2 lit.b), liniuţa a 2-a din Acordul politic: Reorganizarea administrativ - teritorială a României, ținând cont de tradițiile, cultura și istoria diferitelor zone ale țări - încalcă art. 16 din Constituție.

Potrivit acestuia, cetăţenii sunt egali în fața legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.


Istoria nu poate face parte din criteriile de reorganizare a țării, ca stat național, unitar. Se invocă „istoria” care a stat la baza unor organizări teritoriale favorabile minorităţii maghiare din România, poporul român fiind discriminat sute de ani, fiind considerat tolerat. Inadmisibil!

O reglementare asemănătoare a fost respinsă de CCR atunci când a efectuat controlul limitelor revizuirii referitor la posibilitatea recunoaşterii de zone tradiţionale ca subdiviziuni administrative ale regiunilor;


 -art.2 lit.b), liniuţa a 5-a, din Acordul politic: Înființarea liniei maghiare separate la UMF Târgu-Mureș - încalcă art. 32 din Constituție. Potrivit acestuia, învăţământul de toate gradele se desfăşoară în limba română.

În condiţiile legii, învăţământul se poate desfășura şi într-o limbă de circulaţie internațională.


 -art.2 lit.b), liniuţa a 4-a, din Acordul politic: Reprezentarea proporțională a cetățenilor de etnie maghiară în diferite instituții la nivel județean și local și cetățenii de alte etnii să fie reprezentați proporțional în structurile conduse de UDMR - încalcă art.16 alin.(1), şi art. 120 alin. (1) din Constituţie și art.1 din Constituție (federalizează România).

Românii din Harghita și Covasna sunt considerați într-un stat național, unitar- de altă etnie decât cea maghiară și vor fi reprezentanți în instituții doar proporțional cu numărul lor. Inadmisibil și ilegal într-un stat național unitar.


-art 9. din Acordul politic: Cadru legal pentru arborarea pe instituții steaguri ale UAT / minorităților - încalcă art. 7 din Lege nr. 75 /1994 și nu e permis de Constituție (CCR)  Potrivit acestuia, drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi.

O reglementare asemănătoare a fost respinsă de CCR atunci când a efectuat controlul limitelor revizuirii referitor la proiectul de revizuire referitor la utilizarea simbolurilor proprii ale minorităţilor naţionale“.

 

abonare newsletter