Politică

Băsescu: Cea mai rapidă soluţie - Mâine să se adopte în Guvern noul program, apoi să fie asumată răspunderea în Parlament

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că "cea mai rapidă soluţie", pe care i-a şi propus-o premierului Victor Ponta, este aceea a adoptării, miercuri, în Guvern, a noului program de guvernare, asupra căruia să fie asumată apoi răspunderea în Parlament.

Traian Băsescu Traian Băsescu

Şeful statului a precizat, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni, că după adoptarea de către Parlament a hotărârii de numire a unui număr de miniştri, punctul său de vedere este că va respecta deciziile anterioare ale Curţii Constituţionale şi va numi toţi miniştri, când condiţiile vor fi îndeplinite.

El a menţionat că ceea ce a solicitat, în privinţa schimbării "extrem de importante" a structurii Guvernului, a fost să existe un program de guvernare "care să reflecte noua realitate politică a Guvernului, precum şi protocoalele convenite între partenerii din noua majoritate".


Preşedintele a adăugat că, "deocamdată, sunt două opţiuni", în accepţiunea sa.

"Una este cea care pleacă de la realitatea unei întâmpinări făcute la Curtea Constituţională de grupul parlamementar al PDL şi al PMP. Ei au avut numărul de semnături cu care au depus la secretariatul CC o întâmpinare legată de conţinutul hotărârii", a precizat el.


"Din păcate, la această oră nu ştiu conţinutul documentului pe care PDL şi PMP l-au înaintat la Curte. Pot intui că este vorba de aceeaşi problemă a legitimităţii guvernării pe un program de guvernare aprobat de Parlament atunci când era o realitate politică USL. De altfel, chiar comportamentul de astăzi, din Parlament, al fostului copreşedinte al USL demonstrează că USL nu există", a mai spus preşedintele.

Traian Băsescu a precizat că al doilea considerent este legat de "nevoia existenţei acestui program de guvernare adaptat la noua realitate politică".


Preşedintele a precizat că a discutat marţi cu premierul Victor Ponta. "Sper ca în perioada următoare să dea o soluţie, soluţia constituţională, a asumării răspunderii actualului guvern, repet, a actualului guvern, pe un nou program de guvernare, care să reflecte noile alianţe politice din Parlament", a continuat Băsescu.

În opinia lui Traian Băsescu, cea mai rapidă soluţie este aceea a adoptării, miercuri, în Guvern, a noului program, asupra căruia să fie asumată răspunderea în Parlament.


"Cred că este o soluţie foarte rapidă, pe care i-am şi propus-o premierului. Nu ştiu când va stabili CC un termen. Nici nu ai cu cine să vorbeşti la ora asta la CC. Probabil mâine (miercuri - n.r.) se va da un termen, dar cea mai rapidă soluţie mi se pare aceea a adoptării mâine, în Guvern, a noului program de guvernare, cu care premierul, Guvernul, să îşi asume răspunderea în Parlament, şi eu vă asigur că, în momentul în care programul de guvernare ar fi asumat, nu voi ezita să semnez decretele de instalare a noilor miniştri", a mai spus el.

Premierul Victor Ponta, prezent la Gala MEDIAFAX, a anunţat marţi seară că s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu, dar că nu a ajuns cu acesta la o concluzie privind procedurile care trebuie urmate şi că va avea miercuri o nouă discuţie cu şeful statului.


Premierul Victor Ponta a afirmat, după votul din Parlament, că speră ca noul Guvern să înceapă să funcţioneze chiar de miercuri, precizând că îl va contacta în acest sens pe preşedintele Traian Băsescu şi că este dispus ca în şedinţa de miercuri a Guvernului să adopte măsuri pentru a evita orice confuzii legate de programul de guvernare.

El a precizat că este dispus inclusiv să îşi angajeze răspunderea pentru programul de guvernare, dar că pentru acest lucru este necesar ca Executivul să fie validat.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că forţarea unui vot în Parlament pentru noul Guvern fără modificarea programului de guvernare produce riscul atacării la Curtea Constituţională de către 50 de parlamentari - "ceea ce se va întâmpla" - şi al unui conflict constituţional Preşedinţie-Parlament.

El propune asumarea răspunderii Guvernului pe programul de guvernare, el spunând că se poate face excepţie, prin decizia BP reunite, de la termenul de 5 zile pentru aşteptarea observaţiilor la program şi asigurând că imediat după asumare numeşte miniştrii.

Preşedintele a precizat că a discutat cu premierul Victor Ponta şi că are totală deschidere pentru găsirea unei soluţii, arătând că, în discuţia pe care au avut-o, premierul Victor Ponta i-a promis că "încearcă să rezolve această problemă la Parlament".

 

abonare newsletter