Politică

Azi în Parlament - Cornel Itu: „Trei grădiniţe din Dej aşteaptă deblocarea fondurilor pentru reabilitări“

Deputatul PSD de Dej Cornel Itu a adresat zilele trecute o interpelare ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, cu titlul : „Trei grădinițe din municipiul Dej, cuprinse în programul P.R.E.T., așteaptă deblocarea fondurilor”.

Parlamentarul a subliniat că în municipiul Dej sunt câteva grădiniţe care au nevoie de lucrări de reabilitare:

„În municipiul Dej sunt trei grădinițe cuprinse în Proiectul pentru Reforma Educaţiei Timpurii (P.R.E.T.), respectiv Grădinița cu program normal nr. 11, Grădinița cu program prelungit nr. 2 și Grădinița cu program prelungit nr. 10, aceste unități de învățământ necesitând lucrări de reabilitare și extindere. La Grădinița cu program normal nr. 11 învață în prezent 50 de copii, are trei săli de clasă ce cuprind o suprafață de 320 mp, conform evaluărilor P.R.E.T. fiind nececesară reabilitarea și extinderea conform normelor. La Grădinița cu program prelungit nr. 2 învață 151 de preșcolari, unitatea având 5 săli de clasă dispuse pe o suprafață de 320 mp. Și această unitate este cuprinsă în program pentru reabilitare și extindere cu o clasă. La a treia unitate de învățământ, Grădinița cu program prelungit nr. 10 sunt înscriși 258 de copii, clădirea având 7 clase cu o suprafață totală de 1.140 mp. Această unitate este prevăzută în P.R.E.T. cu “reabilitare și extindere (3 clase)”. Pentru toate cele trei grădinițe proiectarea a fost parcursă, conform P.R.E.T., care este un proiect național cofinanţat de Guvernul României şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).


Domnule ministru, componenta 1 a P.R.E.T. prevede “Reabilitarea şi dezvoltarea infrastructurii”, obiectivul principal al acestei componente fiind “îmbunătăţirea infrastructurii celor mai defavorizate grădiniţe, astfel încât acestea să ajungă la un standard minim de funcţionare”. Cele trei grădinițe din municipiul Dej, care fac subiectul acestei interpelări, trebuie să ofere condiții optime pentru 459 de preșcolari, ceea ce în momentul de față nu se întâmplă întrucât fondurile prevăzute pentru cofinanțare din partea Ministerului Educației Naționale sunt blocate.

Stimate domnule ministru, având convingerea că reforma sistemului de educație este prioritară pentru dumneavoastră, acest obiectiv incluzând reabilitarea unităților de învățământ care nu corespund standardelor de funcționare, vă rog să  întreprindeți demersurile necesare pentru cofinanțarea, în mod concret și cât mai urgent, a lucrărilor la cele trei grădinițe din municipiul Dej cuprinse în P.R.E.T“. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter