Politică

Traian Băsescu, în continuare cel mai bine cotoat lider politic din Opoziţie

Traian Băsescu rămâne cel mai bine cotat lider politic din zona de Opoziţie, adunând grosul voturilor anti- USL, fie că acestea vin din bazinul electoral al PDL sau PMP, fie din zona celor nemulţumiţi de guvern, potrivit unui sondaj CSOP, comandat de Evenimentul zilei şi B1TV.

Astfel, potrivit sondajului, în rândul votanţilor PDL, preşedintele se bucură de 63% opinie favorabilă. De asemnea, 80% din electoratul Partidului Mişcarea Populară (PMP) declară că are o părere bună despre Traian Băsescu iar 45% din rândul celor care se declară în total dezacord cu modul în care guvernul gestionează economia sunt favorabili preşedintelui.

În aceste condiţii, USL, care s-a constituit ca o alianţă anti-Băsescu şi s-a definit ca atare şi de atunci încoace, riscă să îşi rateze astfel obiectivul principal.


În ceea ce îl priveşte pe liderul PDL, Vasile Blaga, acelaşi sondaj arată că acesta se situează la o distanţă destul de mare de Traian Băsescu, el fiind simpatizat doar de 23% dintre subiecţi. Şi în rândul electoratului PDL, Blaga are o favorabilitate mai scăzută decât şeful statului. Dacă Băsescu are 63%, Blaga are numai 58%. Fosta sa contracandidată la şefia PDL, Elena Udrea, plecată săptămîna trecută la PMP, este tot la 23% favorabilitate, deci la egalitate cu Blaga, scrie Evz.ro.

În acest context, nu este surpinzător că, după înregistrarea Partidului Mişcarea Populară - perceput ca fiind partidul preşedintelui - acesta a reuşit să ia deja 2% de la PDL. Conform CSOP, PMP are 6% şi un trend clar ascendent, fiind situat în acest moment pe locul patru în opţiunile exprimate de subiecţi pentru alegerile europarlamentare, se arată în acelaşi studiu.


Cercetarea a fost realizată în perioada 30 ianuarie - 1 februarie, telefonic, pe un eşantion de 1000 de persoane, reprezentativ pentru populaţia adultă, cu acces fie la telefon fix, fie mobil. Marja de eroare a eşantionului este de +/- 3,1%.

abonare newsletter