Politică

Alegeri „talmeş-balmeş“

PSD şi PNL „se sucesc“ de la o săptămână la alta.

Deşi liderii USL anunţau, săptămana trecută, că referendumul pentru revizuirea Constituţiei nu se va desfăsura în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare, surse din PSD susţin că se discută organizarea lor într-o singură zi.


Surse din interiorul PSD au declarat pentru Mediafax că desfăşurarea lor în două zile - sâmbătă şi duminică - ar genera confuzii în rândul electoratului, motiv pentru care social-democraţii vor ca ele să se desfăşoare în aceeaşi zi.


Cvorum de 50%, aproape imposibil

De asemenea, social-democraţii consideră că este posibil ca cetăţenii care s-ar prezenta sâmbătă la votul pentru referendum, spre exemplu, să nu mai vină şi duminică pentru a-şi exprima opţiunea pentru europarlamentare.
Astfel, în interiorul Partidului Social Democrat se discută varianta organizării celor două scrutinuri concomitent, în duminica de 25 mai. 

Dincolo de toate astea, prin reducerea la o zi a votului pentru Constituție, șansele întrunirii cvorumului de 50% sunt foarte scăzute. Acest eşec se va „sparge în capul PNL“,pentru că Antonescu este președintele comisiei de revizuire, subliniază unii analişti.


Cum argumentează PSD

Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat că în PSD se ia în calcul abandonarea ideii de a întinde refrendumul pentru Constituție pe parcursul a două zile. El spune că există temerea că unii alegători, care vor veni la referendum sâmbăta, nu se vor mai întoarce și duminică, să voteze la europarlamentare, care sunt comasate cu scrutinul pentru Constituție. „Sunt mai multe păreri. Eu, de exemplu, nu sunt foarte sigur că două zile înseamnă mai bine. Nu ştiu dacă este chiar foarte uşor să organizezi în două zile. Poate o singură zi este cea mai bună soluţie şi pentru referendum, şi pentru europarlamentare. În situaţia asta, unu plus unu nu trebuie să fie egal cu doi, pentru că s-ar putea ca un cetăţean să nu fie hotărât în ce zi să vină şi până la urmă să nu mai vină în nicio zi - sâmbătă să zică că se duce duminică şi duminică să constante că nu are timp sau chef”, a spus Dragnea.

Opoziţia acuză: Calcule meschine!

Opoziţia atrage atenţia că la mijloc este vorba doar de interese meschine, şi nicidecum de interesele oamenilor de rând. „Noi am susţinut că suntem împotriva organizării alegerilor în două zile. Interesul PSD este oricum ca acest referendum să eşueze. Faptul că deciziile se schimbă de la o zi la alta, denotă că la mijloc sunt doar interese meschine, nu interese ale oamenilor. Noi vrem doar europarlamentare, organizate într-o singură zi. PDL va ataca la CCR acest lucru, atunci când va deveni lege “, a declarat senatorul PDL de Cluj, Alin Tişe.


 

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter