Politică

Macovei: Domnule Şevciuk vă solicit să respectaţi drepturile omului în regiunea Transnistreană

Europarlamentarul Monica Macovei i-a solicitat, printr-o scrisoare, lui Evgheni Șevciuk, preşedintele regiunii separatiste Transnistrene să pună capăt atacului şi hărțuirii profesorilor și elevilor de la liceul de limba română Lucian Blaga din Tiraspol.

În opinia acesteia, acțiunile de intimidare, în special trimiterea unor ofițeri KGB (FSB) pentru a intimida profesorii de la liceul Lucian Blaga, în decembrie 2013, și înghețarea conturilor liceului, în ianuarie 2014, „nu lasă nicio îndoială că autoritățile transnistrene folosesc tactici de intimidare similare celor folosite de Federația Rusă“.

Monica Macovei i-a cerut acestuia şi respectarea dreptului la educaţie în şcolile cu predare în limba română din regiunea Transnistreană, parte a Republicii Moldova.


Astfel, Macovei, care este şi preşedinte al Delegației Parlamentului European la Comisia parlamentară de cooperare UE- Republica Moldova, i-a trimis o scrisoare liderului separatist Evgheni Șevciuk, în care își exprimă îngrijorarea față de decizia luată de autoritățile separatiste din Transnistria, din 13 ianuarie 2014, de a îngheța conturile liceului Lucian Blaga cu predare in limba română, din Tiraspol.

Monica Macovei consideră că acţiunile de intimidare împotriva școlilor cu predare în limba română din regiunea Transnistreană au început cu mult timp în urmă, dar au atins apogeul după 29 noiembrie 2013, când Republica Moldova a parafat la Vilnius Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.


Ataşat ştirii este scrisoarea trimisă de Monica Macovei preşedintelui regiunii separatiste Transnistrene, Evgheni Șevciuk.

Ultimele Stiri
abonare newsletter