Politică

USL mai amână puţin „divorţul“

După ce în ultima perioadă s-au certat în fiecare săptămână, social democraţii şi liberalii şi-au dat seama că trebuie să rămână uniţi pentru a-şi atinge obiectivele şi totodată pentru a-şi asuma împreună eşecurile anului 2013.

Alegeri „la pachet“ cu referendumul pe Constituţie Alegeri „la pachet“ cu referendumul pe Constituţie

Astfel, ei au mai amânat puţin „divorţul“ şi au decis ca referendumul pentru revizuirea Constituției să aibă loc odată cu alegerile europarlamentare, în luna mai, deşi cele două teme nu au nicio legătură una cu alta. Aceasta pentru a mobilize alegătorii să se prezinte la alegerile euorparlamentare şi pentru a porni în acest fel în avantaj faţă de PDL la prezidenţiale, după cum au comentat unii analişti. 

Totodată, useliştii au decis organizarea alegerilor prezidențiale cu 45 de zile înainte de expirarea mandatului președintelui Traian Băsescu, adică în 2 sau 9 noiembrie şi modificarea legii electorale, în așa fel încât numărul maxim de deputați să fie de 300. Liderul PNL Crin Antonescu a precizat că numărul de 300 de deputaţi va fi trecut şi în Constituţie, pentru a împiedica fluctuaţiile.


Emoţii la pragul de 50%

Argumentele pe care le aduc cei de la putere se referă în primul rând la faptul că revizuirea Legi fundamentale nu mai poate fi tergiversateă. Senatorul PSD de Cluj, Alexandru Cordoş, subliniază că modificarea Constituţiei nu mai poate fi amânată, chiar şi în condiţiile în care pragul de prezenţă va fi acela de 50%, nu de 30%.

„Este o responsabilitate şi o obligaţie, în acelaşi timp, va trebui să ne asumăm această răspundere chiar şi în condiţiile în care pragul va fi de 50%, nu de 30%. Nu mai putem aştepta, şi aşa lucrurile au fost tergiversate. Va trebui să reuşim să convingem oamenii să meargă la vot“, a declarat senatorul Alexandru Cordoş.


Crin Antonescu rămâne prezidenţiabil

De asemenea, rămâne în picioare varianta iniţială a prezidenţiabilul Uniunii, adică liderul PNL, Crin Antonescu, deşi acesta stă foarte prost la capitolul încredere, potrivit ultimelor sondaje. Președintele PSD, Victor Ponta, a anunțat că protocolul USL a fost modificat astfel încât numele candidatul Uniunii la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, să fie precizat „foarte clar".

„Am discutat despre relansarea activității politice a USL. În ce privește Protocolul de colaborare, precizăm foarte clar că, în baza deciziilor congreselor noastre, candidatul la prezidențiale este domnul Crin Antonescu iar candidatul la funcția de prim-ministru nu îl mai trecem, pentru că funcția este deja deținută de reprezentantul PSD", a spus Ponta.


Antonescu, în cădere liberă în sondaje

Ultimul sondaj CSOP, realizat în luna decembrie a anului trecut, releva faptul că Antonescu este depăşit la capitolul încredere şi de către preşedintele Traian Băsescu, aflându-se chiar la coada clasamentului. Mugur Isărescu beneficiază de multă sau destul de multă încredere din partea a 27% dintre cei intervievaţi. Podiumul l-au mai prins Victor Ponta, cu 23%, şi primarul din Sibiu, Klaus Johannis-19%. Primarul Bucureştilor, Sorin Oprescu ajunge la 18%, în timp ce Traian Băsescu l-a depăşit în clasamentul încrederii pe Crin Antonescu, cei doi având 16%, respectiv 15%. Cu 14% încredere sunt cotaţi Theodor Stolojan, Mihai Răzvan Ungureanu şi Gigi Becali. Urmează apoi un grup de politicieni, toţi cu 12%: Cătălin Predoiu, Vasile Blaga, Emil Boc, Monica Macovei, Călin Popescu-Tăriceanu şi Elena Udrea. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter