Politică

Silvio Berlusconi afirmă că a primit propuneri din România pentru a candida la europarlamentare

Silvio Berlusconi, condamnat în Italia pentru fraudă fiscală în dosarul Mediaset, a declarat că a primit propuneri din România, Bulgaria şi Malta pentru a candida în scrutinul europarlamentar din mai, precizând însă că preferă Italia.

În contextul polemicilor referitoare la dreptul său de a fi ales într-o funcţie publică dat fiind că este condamnat definitiv, Berlusconi a declarat, conform site-ului Diariodelweb.it: "Ar fi suficient să le răspund afirmativ celor care mă roagă să candidez în România, Bulgaria şi Malta, dar eu prefer ţara mea, unde cred că pot fi primul pe lista electorală în orice regiune".

Însă, potrivit presei italiene, Berlusconi ar fi ineligibil nu doar în Italia, ci şi la nivel european, în contextul în care Parlamentul European a aprobat, în octombrie, o recomandare care interzice candidaturile în alegerile europene ale persoanelor condamnate definitiv în cazuri de criminalitate organizată, corupţie sau infracţionalitate economico-financiară, scrie Mediafax.


Silvio Berlusconi a fost exclus în noiembrie 2013 din Senatul italian, în contextul condamnării definitive în dosarul Mediaset. În plus, Berlusconi ar urma să aibă interdicţie a de mai candida pentru funcţii publice în Italia. Berlusconi trebuie să ispăşească un an de închisoare în dosarul Mediaset, dar probabil va fi plasat în arest la domiciliu sau va efectua muncă în folosul comunităţii. Berlusconi, 77 de ani, fusese condamnat în prima instanţă şi în apel la patru ani de închisoare pentru fraudă fiscală, cu o interdicţie de cinci ani privind deţinerea de funcţii publice. Pedeapsa de condamnare la închisoare a fost confirmată de instanţa supremă, care a decis rejudecarea la Curtea de Apel din Milano a sancţiunii suplimentare, cea de interzicere a funcţiilor publice. În privinţa condamnării la închisoare, trei din cei patru ani beneficiază de o amnistie, astfel că Berlusconi ar avea de executat doar un an.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter