Politică

Laszlo Kover: Peste 90.000 de maghiari din Transilvania vor vota la alegerile din Ungaria

Preşedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, a declarat, marţi, la Siculeni (Harghita), că mai mult de 90.000 de cetăţeni români de etnie maghiară din Transilvania, care au obţinut şi cetăţenia ungară, s-au înregistrat ca viitori votanţi la alegerile care vor avea loc în primăvară în Ungaria.

Kover Laszlo a participat, marţi, la Siculeni, în judeţul Harghita, la comemorarea a 250 de ani de la masacrarea secuilor de către armata austro-ungară, transmite corespondentul Mediafax.

El a declarat jurnaliştilor că, până în prezent, "au profitat de naturalizarea preferenţială" mai mult de 500.000 de cetăţeni români de etnie maghiară, peste 90.000 dintre cei care au dublă cetăţenie, adică 18 la sută, înregistrându-se ca viitori votanţi la alegerile care se vor desfăşura în Ungaria în primăvara acestui an.


"Eu cred că aceasta este o proporţie bună, un număr bun, dar important nu este în ce măsură poate să influenţeze rezultatele alegerilor din Ungaria, ci faptul că, dacă maghiarii de aici votează într-un număr mai mare, atunci au o influenţă benefică asupra politicii interne a Ungariei, asupra politicii naţionale a statului maghiar", a spus Kover Laszlo.

Ulterior, el a făcut declaraţii pe această temă şi la Târgu Mureş, unde a participat la o comemorare a aceluiaşi a masacrului de la Siculeni.


Kover le-a spus celor prezenţi la comemorarea de la Palatul Culturii din Târgu Mureş să îi îndemne pe maghiarii care au obţinut cetăţenia ungară să folosească drepturile care decurg din ea şi să participe la alegerile parlamentare din Ungaria, chiar dacă voturilor acestora vor avea mai degrabă "o importanţă sentimentală".

"În Ungaria, votul secuimii şi al maghiarilor din afara graniţelor Ungariei nu o să aibă o aşa importanţă numerică, cât sentimentală, dar poate să influenţeze în anumite cazuri locurile unor parlamentari. În Ungaria, votul secuimii şi al maghiarilor din afara graniţelor poate să însemne o schimbare calitativă, nu cantitativă, este o autentificare istorică a maghiarilor, ca să trăiască cu acest drept de vot şi ca să reprezinte opinia maghiarilor din afara graniţelor. Consecinţa pozitivă a voturilor din afara graniţelor poate să ajute o cristalizare a vieţii politice din Ungaria şi să ajute şi partidele de stânga să înţeleagă mai bine problemele maghiarimii din afara Ungariei", a spus Kover, potrivit aceleşi surse.

abonare newsletter