Politică

Ce „surprize“ pregătesc Puterea şi Opoziţia, în 2014

USL va trebui să ducă la bun sfârşit mai multe proiecte începute pe vremea când PSD şi PNL încă „trăgeau la aceeaşi căruţă“.

Liberalii şi social democraţii au încă nevoie unii de alţii pentru că mai multe proiecte urmează să fie analizate chiar la începutul anului care urmează. Democrat liberalii, pe de altă parte, vor trebui să aibă în vedere unificarea dreptei. 

„Răzgândelile“ şi restanţele Puterii

Astfel, proiectul privind descentralizarea, asumat de Executiv în Parlament, este analizat de judecătorii constituţionali în luna ianuarie. Dacă există prevederi neconforme cu Constituţia, Puterea trebuie să-l pună în acord cu decizia Curţii în 45 de zile. 


De asemenea, puterea are nevoie să ajungă la un numitor comun şi în ce priveşte exploatarea resurselor naturale. Proiectul Roşia Montană nu a trecut, ca urmare a opoziţiei PNL.

Pe de altă parte, intrarea în vigoare a modificărilor aduse Codului Penal va fi stabilită în funcţie de decizia Curţii Constituţionale. Şi aici liberalii „s-au ciocnit“ cu social democraţii. După ce au votat alături de PSD scoaterea parlamentarilor, a preşedintelui şi a aleşilor locali din sfera funcţionarilor publici şi au modificat definiţia conflictului de interese, liberalii s-au răzgândit.


Social democraţii şi liberalii trebuie să rămână împreună şi pentru revizuirea Legii fundamentale. Proiectul trebuie votat de cel puţin două treimi din numărul deputaţilor şi al senatorilor, iar apoi se ajunge la referendum.

PSD poate şi fără PNL

Dacă USL nu va merge însă, PSD va căuta alte soluţii, pentru că „se poate guverna şi cu majorităţi mai mici“. Declaraţia îi apaţine lui Mircea Geoană, care, duminică, a atacat din nou PNL şi pe Crin Antonescu. „Trebuie să dăm o şansă - poate ultima şansă - USL-ului să continue (…) Cred că următoarele câteva luni, probabil până în apropierea alegerilor europarlamentare, vor fi decisive pentru acest proiect politic“, a spus Geoană, fost preşedinte ale PSD. El a mai precizat că totuşi „prima preferinţă“ a PSD e ca USL să rămână unită.


Geoană a mai spus că se poate guverna şi cu majorităţi mai mici de 70%, cât are USL.

„Nu e obligatoriu să ai 70%! Noi am guvernat în anii 2001-2004, guvernarea PSD de atunci, cu Guvern minoritar cu susţinere din Parlament. Şi a mers ceas. Au fost patru ani de zile în care nu a fost vreo sincopă în Parlament cu privire la legislaţie. Se poate guverna şi cu majorităţi mai mici“, a amintit Geoană.


Se caută prezidenţiabilul Opoziţiei

Şi democrat liberalii au câteva restanţe pentru 2014. Dacă anul care se încheie a fost al reconstrucţiei „pe două voci“ a partidului, organizându-se alegeri în aproape toate judeţele din ţară, în 2014 PDL va trebui să facă parte din proiectul unificării dreptei, după cum au sublimat, în repetate rânduri, analiştii politici şi sociologii. Rămâne de văzut care va fi candidatul dreptei, având în vedere că democrat liberalii au susţinut mereu că acesta va fi dat doar de PDL. Deocamdată, prezidenţiabili anunţaţi, respectiv erijaţi ai dreptei sunt Cătălin Predoiu (PDL) şi liderul Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu. Până la prezidenţiale însă, democrat liberalii vor trebui să se pregătească, în 2014, pentru alegerile europarlamentare. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter