Politică

Directiva Macovei privind confiscarea bunurilor provenite din săvârșirea de infracțiuni a primit votul final în LIBE

Comisia pentru libertăți civile (LIBE) a adoptat astăzi noile reguli prin care autoritățile naționale vor putea urmări, pune sub sechestru, gestiona și confisca mai ușor bunurile infractorilor pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Monica Macovei Monica Macovei

Raportul redactat de europarlamentarul Monica Macovei după negocierile cu Consiliul din cadrul trialogului în legătură cu Directiva privind punerea sub sechestru și confiscarea bunurilor provenite din infracțiuni a fost adoptat astăzi, 17 decembrie 2013, cu 44 de voturi pentru.  

"Astăzi, mai puțin de 1 % din veniturile provenite din infracțiuni, cum ar fi traficul de droguri, contrafacerea, traficul de ființe umane și contrabanda cu arme sunt puse sub sechestru și confiscate. Cea mai mare parte din acești "bani murdari" este spălată și canalizată în economia licită. Noua Directivă va permite autorităților naționale să identifice rapid și să urmărească bunurile provenite din infracțiuni, în scopul de a le pune sub sechestru și confisca în mod unitar în UE ", a declarat Monica Macovei, raportor al Parlamentului European pentru această Directivă.


Situaţii de confiscare extinsă

Conform noii Directive, confiscarea extinsă se va aplica în cazul mai multor infracțiuni decât înainte: (i) corupția activă și pasivă în sectorul public și privat, precum și corupția oficialilor din UE și din statele membre, (ii) participarea la o rețea de crimă organizată, (iii) pornografia infantilă, (iv) criminalitatea informatică și (v) orice infracțiune pentru care legea prevede închisoarea de minimum 4 ani. Lista cazurilor de confiscare extinsă poate fi completată de Comisia Europeană.

În plus, confiscarea de la terți este posibilă atunci când bunurile sunt transferate gratuit sau sub prețul de piață sau caând cel care dobândește bunul știa sau ar fi trebuit să știe că scopul transferului sau achiziției a fost de a evita confiscarea.

O altă situație nouă de confiscare este cea în care persoana cercetată sau acuzată a fugit din țară sau suferă de o boală gravă, chiar dacă nu e condamnată.


Mai mult, Monica Macovei a introdus dreptul victimelor infracțiunilor de a solicita despăgubiri din banii sau bunurile confiscate.
Directiva votată astăzi va fi supusă votului în plenul Parlamentului în februarie 2014. După aprobarea de către Parlament și Consiliu, statele membre au la dispoziție 30 luni pentru a transpune Directiva în legislațiile naționale.

abonare newsletter