Politică

John McCain: "Destinul Ucrainei depinde de Europa"

Senatorul american și fost candidat la Casa Albă John McCain le-a transmis duminică miilor de protestatari ucraineni instalați în principala piață din Kiev că destinul Ucrainei este legat de Europa, dar și că America este alături de ei, relatează Reuters.

"Ucraina va face o Europă mai bună, iar Europa va face o Ucraină mai bună", a afirmat senatorul în fața mulțimii care protestează împotriva deciziei președintelui Viktor Ianukovici de a îndepărta țara de UE și de a o apropia în schimb de Rusia.

"Suntem aici să sprijinim cauza voastră justă, dreptul suveran al Ucrainei de a-și decide liber și independent destinul. Iar destinul pe care îl căutați este legat de Europa", a declarat McCain, o voce republicană de seamă în privința politicii externe a SUA.


"America este cu voi!", a mai adăugat senatorul de pe scena din Piața Independenței, denumită și Maidan, punct central al mișcărilor de contestație din ultimele peste trei săptămâni, unde între 200.000 și 300.000 de persoane manifestează duminică împotriva deciziei puterii de a renunța la integrarea europeană, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, Stefan Füle, a scris duminică într-un mesaj pe o rețea de socializare că i-a transmis vicepremierului ucrainean Serghei Arbuzov, zilele trecute, că o continuare a Acordului de Asociere cu UE este condiționată de un angajament clar din partea Kievului pentru semnarea acestuia, dar că nu a primit un răspuns din partea guvernului ucrainean.


Drept rezultat, Uniunea Europeană a pus în așteptare consultările cu Ucraina în vederea Acordului de Asociere, din cauza lipsei unui angajament clar din partea președintelui Viktor Ianukovici de a semna acest document, pe care l-a respins luna trecută.

Ultimele Stiri
abonare newsletter