Politică

Ambasadorii principalelor puteri europene discută cu deputaţi din Comisia juridică pe tema Codului penal

Ambasadorii Germaniei şi Olandei la Bucureşti au o întâlnire, la Parlament, cu deputaţi din Comisia juridică, pe tema modificărilor la Codul penal, care au discutat şi cu ambasadorul Franţei. Conform unor surse parlamentare, tot în cursul zilei de joi deputaţi din Comisia juridică se vor întâlni şi cu ambasadorul Marii Britanii.

Codul Penal Codul Penal

Întâlnirile nu au fost anunţate public, iar discuţiile au loc în cabinetul preşedintelui Comisiei juridice, Bogdan Ciucă și la discuţii participă doar o parte a membrilor comisiei.

Ambasada Olandei la Bucureşti a precizat, miercuri, la solicitarea Mediafax, că urmăreşte cu îngrijorare amendamentele la Codul Penal prin care Camera Deputaţilor a scos preşedintele şi parlamentarii din categoria funcţionarilor publici.


"Ambasada Republicii Federale Germania la Bucureşti sprijină eforturile continue de combatere a corupţiei ale Guvernului României şi ale organelor de urmărire penală. Din perspectiva noastră, este decisiv ca activitatea diferitelor instituţii care sprijină, protejează şi dezvoltă statul de drept – ca de ex. ANI, CSM, DNA, Ministerul Public sau Curtea Constituţională – să se desfăşoare fără presiune politică şi neîngrădit", a precizat, Andrea Stohr, şefa secţiei de presă a misiunii diplomatice.

Ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, a declarat că este îngrijorat privind proiectul de modificare a Codului Penal adoptat de Parlament, el considerând că ANI şi DNA sunt motorul reformei în viaţa publică în România şi că este important să fie sprijinite inclusiv de politicieni.


"Eu cred că ANI şi DNA au avut realizări foarte importante pentru România, de fapt aceste instituţii sunt motorul reformei în viaţa publică în România", a spus diplomatul, adăugând că este foarte important ca şi ANI şi DNA să aibă sprijinul tuturor, inclusiv al politicienilor.

Modificările aduse la Codului Penal, criticate și de ambasada SUA

Ambasada SUA la Bucureşti a susţinut, într-un comunicat, că amendamentele la Codul Penal adoptate marţi "ar reprezenta un pas înapoi pentru România" şi acţiunea Parlamentului "este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României".


Activitatea instituţiilor care protejează statul de drept, precum ANI, CSM, DNA sau Curtea Constituţională, trebuie să se desfăşoare fără presiune politică, a precizat, miercuri, la solicitarea Mediafax, Andrea Stohr, şefa secţiei de presă a misiunii diplomatice.

Ultimele Stiri
abonare newsletter