Politică

Boc: USL legalizează corupţia pentru demnitari şi întoarce ţara la regimurile africane

Fostul premier Emil Boc consideră că prin ultimele modificări la Codul Penal "USL legalizează corupţia pentru demnitari în România" şi îşi bate joc de tot ce s-a făcut bun în ultimii ani în materie de luptă împotriva corupţiei şi de democraţie, întorcând ţara la regimurile africane.

Emil Boc a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că USL vrea să creeze o categorie de supercetăţeni, demnitarii, "la care legea să nu poată ajunge".

„Punctul meu de vedere, din toate calităţile pe care le-am avut şi pe care le am, USL-ul legalizează corupţia pentru demnitari în România şi îşi bate joc de tot ce a făcut România bun în ultimii ani în materie de luptă împotriva corupţiei şi democraţie. Practic, USL-ul întoarce România la regimurile africane, regimuri care nu au nicio legătură legea cu demnitarul. Noi avem în Constituţie un articol foarte clar care spune că nimeni nu este mai presus de lege, ori astăzi USL-ul propune să legalizăm corupţia pentru demnitari, să legalizăm conflictele de interese pentru demnitari, să-i absolvim de răspundere penală printr-o lege a amnistiei, cu alte cuvinte să creăm o categorie de supercetăţeni care să fie demnitarii la care legea să nu poată ajunge. Aşa ceva nu poate exista cel puţin în Uniunea Europeană. Poate prin Africa mai există aşa ceva, dar în UE vă asigur că nu există un asemenea regim pe care îl propune USL”, a comentat Boc.


Potrivit acestuia, USL boicotează interesele României, şansa integrării depline în UE şi de a fi un stat respectat în UE. Fostul premier "se teme" ca acţiunile USL să nu afecteze România în privinţa fondurilor europene.

„Practic, USL boicotează interesele României, boicotează şansa României de a se integra deplin în Uniunea Europeană, de a fi un stat respectat în UE. Nu vreau să mă gândesc la ce vor scrie rapoartele Uniunii Europene despre România pe justiţie după ce aud aceste năzdrăvănii fără precedent, aceste prostii de neconceput într-un stat de drept. Asta este adevărata faţă a USL-ului. Când am spus că USL este mai nociv de zece ori decât Guvernul Năstase din 2004 am ştiut ce spun pentru că ştiu cum gâmdesc. Şi iată că îmi dau argumente în fiecare zi să-mi întărească ce am zis nu cu mult timp în urmă că USL de astăzi este cu mult mai nociv decât cel mai nociv Guvern după 1989, care a fost Guvernul Năstase. Acesta îl întrece cu mult pe cel al lui Năstase. Din nefericire, nu ei sunt cei care suferă, ci românii, pentru că vom pierde credibilitate în UE şi vom fi afectaţi pe toate componentele. Tare mi-e frică ca nu cumva ceea ce face USL să ne afecteze şi în materia fondurilor europene pentru că nimeni nu va mai da fonduri europene unei ţări care legalizează corupţia. În UE există respect faţă de banul public, există transparenţă, există respect faţă de modul cum se cheltuie aceste resurse financiare. Cum să mai dai fonduri României când demnitarii vor fi absolviţi de corupţie, să fie liberi să practice orice conflict de interese, să nu răspundă pentru luare de mit,ă, dare de mită, trafic de influenţă. Unde Dumnezeu se poate întâlni aşa ceva într-o lume civilizată?”, a mai completat primarul Clujului.


„Românii vor fi cei care vor plăti aceste prostii ale guvernanţilor USL şi distrug tot ce s-a făcut foarte bine în materie de luptă anticorupţie în România în ultimii ani. Este o realitate tristă, sperăm ca aceste legi să nu intre niciodată în vigoare în această ţară”, a conchis Boc.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal.

Ultimele Stiri
abonare newsletter