Politică

Parlamentul „mamut“ a împlinit un an

La un an de la alegerile parlamentare, marile proiecte ale României sunt tot în stand-by, sau mai rău, sortite eşecului.

În decembrie 2012, USL câştiga alegerile parlamentare şi se forma Parlamentul „mamut“, cu 588 de aleşi. În ciuda majorităţii zdrobitoare, de 70%, timp de un an, parlamentarii USL nu s-au ostenit prea tare să legifereze, iar marile proiecte precum regionalizarea sau reforma constituţională au rămas în stand-by. Unii dintre aleşi au migrat către alte partide sau mai rău, au ajuns după gratii.

Reforma în sănătate şi marile privatizări au fost, şi acestea ratate. Un an cu USL a însemnat de asemenea, proteste organizate în toată ţara împotriva unor proiecte promovate de Uniune. Cel mai amplu dintre acestea a fost protestul organizat faţă de proiectul Roşia Montană, care a scos în stradă, în toată ţara, zeci de mii de oameni.


Descentralizarea – asumată, Constituţia - abandonată

Descentralizarea şi Constituţia, proiecte despre care cei din USL spuneau, în campania electorală, că sunt priorităţile românilor au fost ratate. Astfel, proiectul descentralizării nici măcar nu a mai fost dezbătut, trecând foarte repede prin asumare de răspundere a Guvernului, puterea argumentând că se pierde timpul. Revizuirea Constituţiei a fost, de asemenea, abandonată pentru moment. Pe de altă parte, deşi reprezentanţii puterii de la Cluj au promis că vor face lobby la Bucureşti pentru proiectele clujenilor, cele mai multe din acestea vor rămâne abandonate în sertarele de la Camera Deputaţilor sau Senat.

Puterea : Marile proiecte sunt „pe şine“

Cu toate acestea, cei de la putere se laudă cu descentralizarea şi dau asigurări că proiectele importante sunt „pe şine“ şi nu au fost abandonate. „Nu am spus că facem totul într-un an, este imposibil acest lucru. Proiectele USL sunt într-un stadiu avansat sau mai puţin avansat. Unele au fost realizate sau sunt pe şine, sunt începute, sunt în lucru. Am reuşit să aducem salarii şi pensii înapoi, în ce priveşte Constituţia, au existat discuţii cu societatea civilă, nu a fost abandonat acest proiect“, a declarat senatorul liberal Marius Nicoară. 


Opoziţia: Parlamentarii USL de Cluj au minţit

În acest timp, partidele din opoziţia au criticat de pe margine, iar unificarea dreptei nu a mai avut loc. Democrat liberalii acuză că a fost un an al „crimei economice“, iar guvernarea USL este mai proastă chiar şi decât guvernarea Năstase. „Este un an de doliu pentru România, Au baronizat ţara, au transformat Constituţia într-o fiţuică, au introdus 35 de noi taxe, au produs şomeri. Parlamentarii USL de Cluj nu au făcut nimic pentru Cluj, au abandonat Clujul şi Transilvania. Guvernarea USL este mai proastă şi decât guvernarea Năstase. În fiecare zi cei din USL îi mint pe români, dezinformează, şi mai introduc nişte taxe“, a declarat senatorul PDL de Cluj, Alin Tişe.  

Ultimele Stiri
abonare newsletter