Politică

Aurelia Cristea: „Transilvania ar putea beneficia de pe urma investiţiilor chinezeşti“

Deputatul PSD de Cluj, Aurelia Cristea, consideră că există o şansă reală ca Transilvania să beneficieze de investiţii susţinute de chinezi. Parlamentarul clujean a participat la forumul economic China – Europa Centrală şi de Est, care s-a desfăşurat la începutul săptămânii, la Bucureşti.

„Forumul a fost o ocazie pentru atragerea de investiţii, iar Transilvania a reprezentat un punct de interes pentru participanţii din China. Există deja o scrisoare de confort semnată de directorul de proiect pentru construcţia hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti şi vicepreşedintele executiv al Sinohydro Corporation, care este printre cele mai mari companii de construcţii din lume. De asemenea, partea chineză s-a arătat interesată şi de construcţia autostrăzii Transilvania, care este analizată acum ca o posibilă investiţie. Dan Şova şi-a început prezentarea din cadrul workshop-ului cu autostrada Transilvania”, a explicat Aurelia Cristea. Deputatul PSD de Cluj a subliniat că, în cadrul workshop-ului privind insfrastructura, participanţii chinezi s-au arătat foarte interesaţi de construcţia de infrastructură pentru trenuri rapide. „Această întâlnire de la Bucureşti este un succes al premierului Victor Ponta, este totuşi prima vizită a unui premier al Chinei în România, după 19 ani”, a declarat Aurelia Cristea.

Aceasta mai arată că alături de centrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti, au mai fost semnate scrisori de intenţie şi alte acorduri cadru, care se referă la posibilitatea părţii chineze de a investi în domeniul energetic (reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, termocentrala de la Rovinari, modernizarea termocentralei Deva) sau IT, precum şi la posibilitatea României de a exporta în China carne de porc şi vită.


Forumul China – Europa Centrală şi de Est s-a finalizat, dealtfel, cu semnarea unui document  numit Bucharest Guide Lines, şi care stabileşte  normele pe care statele participante vor colabora în favoarea promovării investiţiilor, a cooperării economice şi comerciale. Tot la forum s-a decis desemnarea anului 2014 ca an pentru promovarea investiţiilor şi afacerilor în relaţia Europa Centrală şi de Est – China. Bucharest GuideLines conţine şi o parte consistentă care se referă la încurajarea instituţiilor financiare din această regiune în sensul cooperării pentru valorificarea deplină a creditului special de 10 miliarde de dolari pe care China la pus la dispoziţia ţărilor din regiune pentru promovarea cooperării economice şi comerciale. La forum a participat premierul chinez Li Keqiang.

abonare newsletter