Politică

Băsescu încurcă din nou planurile USL

Reprezentanţii USL trebuie să facă iar calcule, pentru că preşedintele Traian Băsescu ar putea să retrimită la Curtea Constituţională legea referendumului.

Anunţul lui Traian Băsescu a pus iar pe jar USL, care plănuia să organizeze referendumul pentru revizuirea Constituției odată cu primul tur al prezidențialelor. În opinia lui, USL doreşte ca noul preşedinte să fie doar o marionetă fără atribuţii, de aceea insistă să modifice actuala Constituţie.

Șeful statului a explicat că deși ar fi o premieră în mandatul său, Constituția nu-i interzice acest demers. „N-am avut nicio reacţie la decizia CCR, aştept să văd hotărârea, dar nu exclud posibilitatea să revin la CCR pe această problemă. (...) Constituţia spune că nu îl limitează pe preşedinte ca număr. Ar fi fără precedent în mandatele mele, dar gândiţi-vă care ar fi efectul intrării în vigoare a legii”, a declarat miercuri seara şeful statului.

Calcule date peste cap 

Astfel, dacă președintele Traian Băsescu va contesta din nou legea la Curtea Constituțională, reprezentanţii Uniunii Social Liberale vor fi din nou puşi în încurcătură, iar calculele lor vor fi date peste cap. Mai exact, se va reveni la dezbaterea la Curte, după care președintele va mai avea din nou 10 zile la dispoziție pentru a promulga legea. Băsescu ar putea promulga legea referendumului la finalul lunii decembrie sau începutul lunii ianuarie,


Termenul de un an impus de CC, în primă instanţă, pentru aplicarea noii legi pune în imposibilitate Parlamentul şi Guvernul să organizeze scrutinul pentru revizuirea Constituţiei pe un prag redus. Potrivit proiectului legii, referendumul se poate organiza doar după un an de la data publicării legii în Monitorul Oficial.

Puterea, în stand-by

 Reprezentanţii Puterii de la Cluj recunosc că o asemenea mişcare a preşedintelui ar încurca toate planurile USL şi ar avea consecinţe asupra prezidenţiabilul Crin Antonescu. „Dacă va face acest lucru, planurile USL în privinţa organizării alegerilor deodată cu referendumul pe Constituţie vor fi încurcate. Dar acesta este scopul preşedintelui Băsescu,  pentru că nu doreşte alegeri prezidenţiale organizate odată cu referendumul pe Constituţie. Un referendum pe tema Constituţiei ar aduce lumea la vot, vrea să separe aceste momente pentru a nu aduce un plus electoral preşedintelui PNL, Crin Antonescu“, a declarat deputatul liberal, Elena Uioreanu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter