monitorulcj.ro Menu
Politică

USL, tot mai „ofilită“

Strategiile partidelor ce compun coaliţia de guvernare nu mai sunt astăzi strategii de construcţie sau consolidare, ci doar de supravieţuire, atrag atenţia unii analişti şi sociologi.

Pe un fond de dezamăgire publică generată de lipsa de performanţă a guvernului Ponta, astăzi românii cei mai activi au localizat două teme publice/politice precise, complexe, faţă de care îşi manifestă dezacordul referitor la politică guvernului Ponta: Roşia Montană şi gazele de şist, arată o analiză Geopol, potrivit realitatea.net.  

Conform acestei analize, în condiţiile unei guvernări marcate de insuccese, neprofesionalism, schimbări bizare la nivelul miniştrilor, corupţie la nivel înalt, instabilitate internă evocată public prin vocea liderilor naţionali, privatizări manageriate suspect, respectiv eşuate lamentabil, coeziunea USL-ului şi percepţia brand-ului politic USL, s-au „ofilit“. Studiul mai arată că popularitatea din sondaje a formaţiunii mai există doar datorită lipsei de alternativă politică credibilă. Mai mult, ruperea USL în aceste condiţii, devine doar o problema de oportunitate.


Lipsa lui Ponta de la Cluj, un semn al relaţiei problematice cu Antonescu

„Descinderea“ liderilor USL la Cluj, de la sfârşitul săptămânii trecute şi absenţa premierului Victor Ponta, deşi acesta îşi anunţase iniţial venirea, a relevat relaţia problematică dintre cei doi co-preşedinţi ai Uniunii. Totuşi, arată unii sociologi, Antonescu scade într-o mai mare măsură în ochii electoratului decât Ponta.

„În cazul lui Antonescu, lucrurile merg pe o pantă descendentă, în ce priveşte reflectările publice ale prestaţiilor sale. Performanţa lui Antonescu este destul de slabă, iar această analiză Geopol confirmă ceea ce presa locală anticipa, adică uzura USL. Am văzut de altfel şi prestaţia sa şi a liderilor USL de sâmbătă, de la Cluj. Pe de altăî parte, absenţa lui Ponta este un semn al relaţiei problematice dintre cei doi, să nu îi spunem criză… Întrebarea care se pune acum este: ce ar putea aduce USL în prim plan ca să îşi mai poată schimba imaginea?“, comentează sociologul clujean Ioan Hosu.


Un candidat deja obosit

În ultimele zile şi democrat liberalii l-au atacat pe Antonescu. Liderul acestora, Vasile Blaga a susţinut chiar că la prezidenţiale PDL nu se va lupta cu Antonescu, acesta fiind deja obosit, ci mai degrabă cu Victor Ponta. Alte reacţii au venit din partea senatorului PSD, Mircea Geoană, care tot la sfârşitul săptămânii trecute declara că Antonescu riscă să rămână fără sprijinul votanţilor PSD, precizând că ar fi pierdut deja o treime, iar candidatura acestuia va trebui testată în sondaje, conform protocolului USL.