Politică

Președintele Băsescu a făcut o sesizare la CCR

Președintele Traian Băsescu a trimis miercuri președintelui Curții Constituționale, Augustin Zegrean, o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 26/2013 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 63/2001 privind înființarea Inspectoratului de Stat în Construcții - ISC.

Sesizarea Curții Constituționale vine după ce, în luna iulie, președintele a transmis Parlamentului cererea de reexaminare asupra Legii respective. În luna septembrie, senatorii au respins cererea de reexaminare a președintelui Băsescu.

În motivarea sesizării, președintele atrage atenția asupra faptului că reglementarea impusă de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 26/2013 nu prevede nicio condiție referitoare la recrutare sau promovare prin examen sau concurs, pentru personalul contractual încadrat la ISC atunci când acesta își schimbă statutul în funcționari publici.


"Transformarea posturilor personalului contractual dintr-o instituție publică în funcții publice nu este o modalitate prevăzută în Legea nr. 188/1999, având în vedere faptul că Legea-cadru privind Statutul funcționarilor publici stabilește în mod expres și limitativ modalitățile de recrutare și numire în funcție a funcționarilor publici. Astfel, considerăm că prevederile mai sus-menționate constituie discriminare față de alte categorii de funcționari publici, ceea ce este împotriva dispozițiilor Art. 16 alin. (1) din Constituție referitoare la principiul conform căruia cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări", motivează șeful statului.

El reamintește că Legea transmisă spre promulgare are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 26/2013 prin care se modifică Ordonanța Guvernului nr. 63/2001 privind înființarea Inspectoratului de Stat în Construcții — ISC. Astfel, la Art. I pct. 3 se prevede că "personalul Inspectoratului de Stat în Construcții — ISC are calitatea de funcționar public, cu excepția personalului care exercită activități de secretariat, administrative, de protocol și de deservire".


De asemenea, Art. III statuează că transformarea posturilor personalului contractual încadrat în structura organizatorică a Inspectoratului de Stat în Construcții — ISC, care implică exercitarea prerogativelor de putere publică, în funcții publice se face în conformitate cu prevederile Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici.

"Potrivit Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, ocuparea funcțiilor publice se face în urma promovării unui concurs sau examen, prin promovare, transfer, redistribuire, recrutare sau alte modalități prevăzute expres de această lege. Legea-cadru, menționează posibilitatea transformării posturilor funcției publice doar în cazul promovării funcționarului public (Art. 64 alin. 2) și în cazul în care se solicită transformarea unei funcții publice vacante într-o funcție publică cu o altă denumire sau într-o funcție publică de nivel inferior sau superior (Art. 107 alin. 2 lit. b)", reamintește președintele Băsescu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter