Politică

Ministrul Educaţiei, acuzat la Cluj, că ignoră legea

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, le face elevilor promisiuni pe care apoi nu le respectă.

Doi parlamentari clujeni - unul din opoziţie şi altul de la putere - îi cer explicaţii ministrului Educaţiei Remus Pricopie în legătură cu decontarea navetei la elevi.

Senatorul democrat liberal Alin Tişe chiar îi solicită acestuia demisia, iar deputatul PNL Elena Uioreanu îi reproşează că nu se ţine de cuvânt, în ciuda promisiunilor făcute.


Decontarea este obligaţie prin lege!

Reprezentanţii PDL îi atrag atenţia ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, că decontarea abonamentelor de transport pentru elevii care fac naveta pentru a ajunge la școala situată în altă localitate decât cea de domiciliu „este o obligație prin lege“.

Senatorul PDL de Cluj, Alin Tişe, subliniază faptul că această prevedere nu este respectată de către Guvern și Ministerul Educației Naționale în mod voit.


„Situația  este  critică, din nou, pentru copiii din familiile nevoiașe,  pentru că autoritățile nu au vrut să plătească obligațiile pentru acest an școlar. Pentru copiii care provin din familii cu venituri reduse, acest ajutor din partea statului este binevenit și încurajează prezența la școală. Pe lângă şcoli cu mobilier vechi şi manuale foarte uzate, elevii din România mai dau şi sume importante de bani pentru abonamentele de transport. În acest context, Guvernul României trebuie, cu celeritate, să emită o Ordonanță de Urgență pentru plata  imediată  a sumelor restante către elevi, întrucât se justifică urgența și necesitatea finanțării acestei măsuri, chiar din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului“, spune Alin Tişe.

Acesta mai susţine că toate demersurile sale și legea au fost tratate cu ignoranță de minister, chiar dacă este un drept al copiilor.


"PDL îi solicită demisia ministrului Educației Naționale, Remus Pricopie, pentru nerespectarea legii. Dacă ministrul Pricopie nu și-ar primi salariul, pentru proasta gestionare a banilor din minister, ar gândi la fel?“, mai spune parlamentarul.

Restanţe de 2 milioane de lei

Totodată, deputatul liberal Elena Uioreanu i-a adresat zilele trecute ministrului Educaţiei o interpelare în care îi cere să ia măsuri în privinţa decontării navetei la elevii din colegiul 9, pe care de altfel, aceasta îl reprezintă în Parlament.


„În Colegiul 9 Cluj, eminamente rural, majoritatea elevilor de liceu fac naveta la instituții de învățământ din orașul Huedin sau în municipiul Cluj-Napoca, iar pentru ei și părinții lor decontarea cheltuielor aferente transportului este extrem de importantă, dat fiind faptul că sunt numeroase familii care se întrețin dintr-un singur salariu, din ajutor social sau nu au niciun venit stabil. Din informațiile obținute de la Inspectoratul Școlar Județean Cluj, reiese că pentru anul școlar trecut s-au făcut deconturi parțiale, astfel că, la acest moment, Ministerul Educației Naționale mai are de plătit elevilor navetiști din județul Cluj restanțe de circa 2 milioane de lei“, spune Elena Uioreanu.

De asemenea, deputatul clujean îi aminteşte lui Pricopie că în luna mai a acestui an, într-o dezbatere pe teme de educație, acesta afirma că ia în calcul creșterea suportului financiar pentru elevii navetiști.


„Înțelegem faptul că bugetul național nu suportă la acest moment astfel de măsuri, dar vă rog să precizați când preconizați că se va regla situația restanțelor înregistrate la deconturile pentru transportul elevilor“, spune Elena Uioreanu în interpelare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter