Politică

Forţa Civică şi Mişcarea Populară merg împreună

Liderul „Forța Civică“ din România, Mihai Răzvan Ungureanu, va fi candidatul dreptei românești la alegerile prezidențiale. Cel puțin așa au lăsat să se înțeleagă președintele Mișcării Populare, Eugen Tomac, dar și fostul prim-ministru al României, zilele trecute, într-o întâlnire, la Chişinău.

De altfel, cele două partide sunt în discuţii pe tema construirii unei entităţi politice comune. Nu este clar însă dacă aceasta va fi constituită prin fuziune sau prin alianţă, mai dau de înţeles liderii celor două formaţiuni politice.

Propuneri naive de la PMP

Astfel, popularii par să fi ajuns la această formulă după ce nu au reuşit să vină cu propria propunere pentru alegerile de la anul. Totuşi, reprezentanţii PMP de la Cluj susţin că partidul lor are, pentru prezidenţiale, nume la fel de credibile ca Ghiță Falcă, Mihai-Răzvan Ungureanu sau Cătălin Predoiu, care s-au manifestat deja în PDL și FC. Printre propunerile lui Adrian Papahagi, vicepreşedintele PMP, şi coordonator al filialei de la Cluj, se numără chiar şi Andrei Pleşu.


„Mă refer la Teodor Baconschi, Daniel Funeriu sau Cristian Diaconescu. E contraproductiv însă ca forțe de 5%, sau chiar de 15% să aibă proprii candidați. Eu aș vedea într-o primă fază o unire a Mișcării Populare și a Forței Civice, cu un candidat comun, ca dovadă a capacității forțelor noi de dreapta de a articula un proiect serios. Cel mai bine plasat candidat al acestui bloc e, în acest moment, Mihai-Răzvan Ungureanu. Firește, se poate apoi negocia cu PDL, dacă acesta e dispus să își asume moștenirea reformistă a lui Traian Băsescu și nu face jocuri pe sub masă cu PNL. În fine, se poate imagina o construcție nouă, creată în jurul valorilor dreptei, cu un leadership reformist, după modelul francez al Uniunii pentru Majoritatea Prezidențială/pentru o Mișcare Populară (UMP). Această forță trebuie să aibă o intenție de vot de 25-30% și un candidat unic: unul dintre cei care s-au manifestat deja, sau un altul, din aceste partide, de exemplu Emil Boc sau din afara lor de ex. Mugur Isărescu sau Andrei Pleșu“, a declarat Adrian Papahagi.

Candidatul dreptei la prezidenţiale, doar de la PDL!

Mihai Răzvan Ungureanu s-a erijat în candidatul dreptei la prezidenţiale, încă de săptămâna trecută, când cerea validarea partidelor de dreapta. Democrat liberalii nu au reacţionat prea bine la anunţul lui MRU, susţinând, ca de fiecare dată, că un prezidenţiabil al dreptei nu poate fi dat decât de PDL.


„Atâta vreme cât PDL este cel mai mare partid de dreapta, nu putem discuta de o coagulare a dreptei decât sub cupola PDL, am mai spus acest lucru şi îl repet. La capitolul prezidenţiale, PDL are o campanie internă în acest moment, iar dacă Răzvan Ungureanu vroia să candideze din partea dreptei, trebuia să vină să se înscrie în PDL“, a declarat liderul PDL Cluj, Daniel Buda.

abonare newsletter