Politică

PSD face calcule pentru a „scăpa“ de PNL

PSD mai are nevoie doar de câţiva parlamentari ca să poată „scăpa“ de PNL.

Ultimele scandaluri şi tensiuni au „şubrezit“ USL, astfel că PSD munceşte să-şi asigure alternativă în cazul ruperii parteneriatului cu liberalii. Potrivit B1TV, se pare că un nou ales din partea PPDD a trecut la social democraţi, mai exact deputatul de Bacău Miron Smarandache şi care, la începutul săptămânii viitoare îşi va anunţa în plenul Camerei Deputaţilor decizia. Un alt deputat independent, ales pe listele PPDD, Ion Șcheau, a anunțat recent că s-a înscris în PSD, dar încă nu și-a oficializat intenția în plenul Camerei. Astfel, cu 167 de deputați, social-democrații mai au nevoie de un singur transfug pentru a putea, alături de UDMR și de minorități, să aibă majoritatea simplă la Camera Deputaților, mai arată B1TV.

La Senat, PSD are însă nevoie de conservatori. Social-democrații au 66 de senatori, iar dacă se adaugă UDMR şi PC, social-democrații ar dispune de 83 de voturi și ar mai avea nevoie de numai patru transferuri din partea PP-DD pentru a obține majoritatea și în Camera superioară.


Calcule doar pentru întărire

Potrivit unor social democraţi clujeni, PSD face calcule eventual pentru a se întări. Oricum, în general, o asemenea majoritate ar fi mult prea fragilă, argumentează ei.

„Este exclus, suntem într-o alianţă cu liberalii, iar calcule se fac probabil pentru întărire, nicidecum ca să scăpăm de PNL. Pe de altă parte, ar fi o majoritate mult prea fragilă, în acest caz, despre orice partid am vorbi, în general“, a declarat deputatul social democrat, Aurelia Cristea.


Pe muchie de cuţit

În opinia celor din opoziţie, ar fi vorba doar de o majoritate pe muchie de cuţit, iar social democraţii nu ar risca, chiar dacă în USL, nervii sunt întinşi la maxim, în acest moment. Nici măcar 10 deputaţi nu ar fi suficienţi, iar asemenea calcule sunt doar „matematice“ spune deputatul PDL de Cluj, Adrian Gurzău.

„Nu sunt realiste aceste calcule, sunt matematice, ar fi pe muchie de cuţit. Şi dacă ar trece 10 deputaţi, tot nu ar fi suficient, ca să nu guverneze la limită. Pentru că în realitate mai lipseşeşte câte un deputat, se poate îmbolnăvi, sau este în delegaţie, sau dacă e şi în guvern, poate lipsi. De aceea spun că ar fi la limită şi nu cred că îşi doresc ei asta. Vor mai pune nişte taxe, vor cădea în cele din urmă la pace cu liberalii, nu cred că îşi doresc asta“, a declarat deputatul PDL de Cluj, Adrian Gurzău.

Ultimele Stiri
abonare newsletter